Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya dışında Asya hisse senetleri, Çin gayrımenkul geliştirme ve emtia şirketlerine gelen alımların desteği ile değer kazandı. Japonya hisse senetleri ise, dünyanın üçüncü en büyük ekonomisinin beklenenden fazla yavaşlamasının etkisi ile düştü.

Ham madde tedarikçileri, dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton Ltd.'nin Sydney'deki işlemlerde yüzde 2.4 sıçraması ile birlikte, Asya hisse senedi gösterge endeksindeki yükselişe öncülük etti. Hong Kong'da işlem gören Çin'in ikinci en büyük gayrımenkul geliştirme şirketi China Resources Land Ltd., hükümetin hisse satışı yoluyla fon sağlayan emlak şirketlerine uyguladığıkısıtlamalrı gevşeteceği spekülasyonu ile yüzde 1.8 yükseldi. Japonya'nın bir numaralı lastik üreticisi Bridgestone Corp., tüm yıl için kar tahminini yükseltmesinin ardından yüzde 4.2 prim yaptı.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 yükselerek, Hong Kong saati ile 12:52'de, 443.70 puana çıktı. Endeksteki 10 sanayi grubundandokuzu yukarı yönde hareket etti. Endekstei düşen bir hisse karşılığı ikiyi aşkın hisse değer kazandı. Şu anda dünyanın en büyük 10 Borsası arasında en düşük değerlemeye sahip Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.3 yükseldi.

Singapur'da ABN Amro Private Bank Asya hisse senetleri araştırma müdürü Daphne Roth, "Yılın kalan kısmı Çin piyasası için daha iyi olacak, zira beklentiler çok düşüktü," dedi ve "Bu nedenle Çin hisseler için tavsiyemiz halen 'ağırlğını artır' şeklinde ve değerlemeler oldukça düşük. Beklentilerin bu kadar düşük olması ile birlikte, piyasanın iyi performans göstermesi oldukça kolay" değerlendirmesinde bulundu.

Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.7 yükseldi. Hang Seng bu yıl, Çin ekonomisinde yavaşlama endişeleri ve Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı beklentisi ile, geçen hafta itibariyle, yüzde 3.8 geri çekildi ve Bloomberg tarafıdan izlenen gelişmiş piyasalar arasında tek düşen endeks oldu.