Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yurtiçi piyasalar, Bayram tatili sonrası, yurtdışında ekonomik veriler ve bunların Fed'in tahvil alım programına ilişkin beklentiler üzerindeki etkilerini ve Hazine'nin bu hafta düzenleyeceği ihalelerle birlikte, yurtiçi ekonomik verileri takip edecek.

Yurtdışı piyasalar geçen hafta, Fed yetkililerinden gelen açıklamalar ve ekonomik verilerin etkisi ile dalgalı bir seyir izledi. Bugün uluslararası piyasalarda, Japonya'nın beklenenden düşük çıkan ekonomik büyüme verisi etkili oldu.

Yurtiçi piyasalar, Bayram tatilinin ardından, haftaya alış ağırlıklı başladı. Japonya dışında Asya'nın önde gelen Borsaları yükseldi. Dolar ise yen karşısında, Japonya büyüme verisi sonrası değer kazandı.

Yurtiçi piyasalarda bugün Hazine'nin düzenleyeceği 5 yıl vadeli TL cinsi ve 10 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli TL cinsi tahvil ihalelerinin ve TÜİK'in açıklayacağı Haziran ayı sanayi üretimi verisi takip edilecek. Analistler, Döviz piyasasında volatilitenin azaldığını vurgulayarak, Hazine'nin ihalelerine talebin yüksek gelmesi durumunda genel olarak piyasaların görünümünün pozitife dönebileceğini kaydediyor. Analistler, BIST 100 endeksinin teknik olarak 73.000 - 74.500 bandı arasında sıkıştığını, bu seviyelerin kırılması durumunda kırılma yönüne doğru hareketin ivme kazanabileceğini tahmin ediyor.

Yurtiçi ve yurtdışındaki bu gelişmeler ile birlikte, BIST 100 Endeksi yaklaşık yüzde 1'lik artışla, haftaya 74,264 puandan başladı. Endeks ilk seansın büyük bölümünde yüzde 1 civarı yukarıda seyretti. Endeks Bayram sonrası yeni haftanın ilk seansını önceki kapanışa göre 614,35 puanlık yükselişle 74.159,18 puandan tamamladı.

Dolar-TL kuru 1.92 seviyesinin üzerinde güne başladıktan sonra biraz gevşeyerek 1.92'nin hemen altına indi. Sepet kur 2.2390 seviyesinde.

Gösterge tahvilin faizi geçen hafta yüzde 8.83'e gevşedi.

TÜİK verilerine göre, Haziran ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,4, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,2 arttı.

Merkez Bankası bugün, 19 Ağustos vadeli ve 2,5 milyar lira tutarlı miktar yöntemiyle repo ihalesi açtığını duyurdu. haleye 17 milyar 47 milyon liralık teklif geldi.

İhalede en düşük, ortalama ve en yüksek basit faiz yüzde 4,50 olurken, en düşük, ortalama ve en yüksek bileşik faiz ise yüzde 4,60 seviyelerinde gerçekleşti.

Turkis Yatırım Araştırma Müdürü baki Atılal, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, BIS 100 Endeksi'nin 75,500'de direncinin olduğunu kaydetti.

Atılal, "75,500 bir türlü kırılamıyor. Dar bantta bir seyir görülüyor. Bu seviyenin aşılmasını banka hisseleri sağlayabilirdi. Ancak banka kar beklentilerindeki düşüşlerden dolayı olumsuz etkileniyorlar. Bu haftaki ihaleler piyasaya likidite kazandırma açısından önemli," şeklinde görüş bildirdi.