Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:16'da güncellendi)

Yarın açıklanacak olan ve üst üste dördüncü ayda da artış göstererek Fed'in teşvikleri kısacağı söylentilerine destek olması beklenen ABD perakende satış verilerinin öncesinde dolar, diğer 16 büyük para biriminin büyük çoğunluğu karşısında değer kazandı.

Yen, Japonya ekonomisinin beklentilerin altında büyüdüğünü gösteren verilerin ardından merkez bankasının tedbirleri artıracağı söylentisinin artmasıyla dolar karşısında bir haftanın en büyük düşüşünü yaşadı. Bloomberg ABD Dolar Endeksi, yatırımcıların yeniden bir sıçramadan kâr elde edebilmek amacıyla pozisyon almalarıyla son yedi günde ilk kez yükseldi. Güney Afrika randı hisselerin gerilemesiyle düşüş yaşayarak, daha yüksek getirili varlıklara talebin azalmasına neden oldu.

New York'ta bulunan Nomura Holdings Inc. Döviz stratejisti Charles St-Arnaud, "Beklenenden iyi perakende satış verileri, ABD ekonomisinin sağlıklı olduğunu göstererek tahvil alımlarının Eylül ayında azaltılabileceği söylentilerini yeniden güçlendirecektir. Doların geçtiğimiz hafta oldukça zayıf olduğunu gördük, bu nedenle olası bir güçlenme sadece yeniden pozisyonlanma ve kâr alma olacaktır" yorumunu yaptı.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0.4 yükselerek New York saati ile 08:27'de 1,020.93 puan olarak 1 Ağustos'tan bu yana en büyük kazancı kaydetti.

Dolar euro karşısında yüzde 0.5 yükselerek 1.3281 dolar olurken, yen karşısında ise yüzde 0.7 prim yaparak 1 Ağustos'tan bu yana en büyük sıçramayı gerçekleştirdi ve 96.80 yenden işlem gördü. Yen euro karşısında yüzde 0.1 düşüşle 128.56 yen oldu.

(16:16'da güncellendi)