Advertisement
HABERLER ABONE OL

Hindistan'ın ardından dünyanın en büyük ikinci altın kullanıcısı olan Çin'de altın alımları 2013 yılının ilk yarısında yüzde 54 sıçrama gerçekleştirerek, dış piyasalarda talebin eridiği bir dönemde ülkeyi dünyanın en büyük alıcısı yapma yolunda ilerletiyor.

China Gold Association tarafından yapılan bir açıklamada 2013 yılının ilk 6 ayında altın alımının 706.36 tona ulaştığı belirtildi. Külçe altın alımı yüzde 87 artarak 278.81 tona yükselirken, mücevherat alımları ise yüzde 44 tırmanışla 383.86 ton oldu. Açıklamada ayrıca talebin ilk çeyrekte yüzde 26 oranında büyüdüğü belirtildi.

Altın bazı yatırımcıların Fed tarafından varlık alımlarının azaltılacağı söylentileri üzerine güven kaybı yaşamasıyla son 30 senenin en kötü yılını geçiriyor. Hindistan altının Nisan ayında ayı piyasasına girmesiyle patlayan talebi kontrol altına alabilmek için ithalata uyguladığı vergi oranını iki katına yükseltti. Çin ayrıca dünyanın en büyük altın üreticisi konumunda.

Zhaojin Futures Co. analisti Zhang Wei, "Çin belki bu yıl itibariyle bile Hindistan'ı altın alımında geçebilir. Çin'de devletin de özel sektörün varlık bulundurması tavsiyesiyle talebe yönelik büyük bir potansiyel var" yorumunu yaptı.

Şanghay Altın Borsası'nda yüzde 99.99 saflıkta külçe altın yılın ilk altı ayında yüzde 27 değer kaybederek Pekin saatiyle 14:12'de gram başına 265.90 yuana (ons başına 1,351.30 dolar) düştü. Londra'da ise spot altın bu yıl yüzde 21 değer kaybıyla ons başına 1,329.15 dolar oldu.

Hindistan Maliye Bakanı Palaniappan Chidambaram tarafından 31 Temmuz'da yapılan bir açıklamaya göre Asya'nın en büyük 3. ekonomisinin cari açığı kapatmak ve para birimini koruyabilmek adına aldığı önlemler çerçevesinde altın ihracatının bu yıl 845 tonla sınırlandırılacak.

Bloomberg tarafından yapılan hesaplamalara göre Çin'e giden altın ithalatı geçtiğimiz yılın ilk 6 ayında 239 ton olurken, bu yıl aynı periyod boyunca 493 tona yükseldi.