Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Diğer bir finans krizi riskini azaltmaya yönelik regülasyonlar, ABD Hazine tahvillerinden çöp tahvillere kadar her işlemi hızlandıran tahvil piyasasının kilit kısmını ciddi biçimde etkilemeye başladı.

ABD'de, bankaların ve yatırımcıların Hazine tahvilleri ve diğer sabit getirili menkul kıymetlerin borç verme ve borçlanma işlemlerini yaptıkları repo piyasası geçen ay günlük 4.6 trilyon dolara daraldı. Bu seviye, Fed'in 21 piyasa yapıcı kuruluştan derlediği verilere göre, 2008 yılının ilk çeyreğindeki 7.02 trilyon dolarlık zirvenin yüzde 35 altında.

Daha az repo işlemleri ve daha düşük tahvil stokları ile yansımasını bulduğu üzere, finansal kuruluşlar, tüm dünyada regülatörler tarafından uygulamaya koyulan daha sıkı sermaye standartlarına tepki veriyor. ABD Hazinesi'ne tavsiyelerde bulunan dealerlar ve yatırımcılar grubu, piyasa stersinin olduğu dönemlerde, talep ve teklif fiyatları arasındaki farkların açılması ve işlemlerin tamamlanma hızları dahil, likiditenin daraldığını gördüklerini belirtiyorlar. Bunun potansiyel sonuçları, hükümetler, firmalar ve tüketiciler için daha yüksek borçlanma maliyetleri olacak.

Los Angeles'ta DoubleLine Capital LP'den Gregory Whiteley, "Son birkaç aydır piyasada görülen satış dalgası sırasında, çoğu öneri halinde olan ya da etkisi görülmeyen tedbirler, halihazırda dealerların ABD Hazine tahvilleri, yatırım yapılabilir nota sahip şirket ve gelişen piyasa borçlanma kağıdı stoklarını artırma konusundaki istekliliklerini etkilemiş durumda," dedi ve "Bu durum satış dalgasının yoğunluğunuartırıyor" değerlendirmesinde bulundu.