Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brezilya para birimi real, Fed'in gelişen piyasa varlıklarına güçlü destek sağlayan parasal teşvikleri daraltacağı spekülasyonu sonrası, Mart 2009'dan bu yana ilk kez 2.4 seviyesinin de altına gevşedi.

Real dolar karşısında yüzde 0.6 düşüşle, Sao Paulo saati ile 09:52'de, dolar başına 2.4062 seviyesine zayıfladı. Brezilya para birimi 16 Ağustos'ta yüzde 2.2 ile Mayıs 2012'den bu yana en hızlı kaybını yaşadı. Ocak 2015'te vadesi dolacak kontratta swap oranları 26 baz puan ya da 0.26 yüzde puanı yükselerek bugün 10.59 seviyesine çıktı.

Brezilya reali son üç ayda yüzde 15 değer kaybetti ve bu durum, ülkenin ithalat maliyetlerini artırarak halen merkez bankasının hedefinin üzerinde seyreden enflasyon üzerinde yukarı baskı oluşturdu. Realin geçen hafta son 4.5 yılın en düşük seviyesine inmesi, merkez bankasını müdahaleye yöneltti. Brezilya Merkez Bankası, 5 milyar doların üzerindeki kayıpları sınırlamak için oluşturulan Döviz swap kontratlarını uzatacaklarını duyurdu.

Brezilya Merkez Bankası reali desteklemek için 2 milyar dolarlık swap kontratı sattı ve bunun sonucu real dolar karşısında 2.3946 seviyesine yükseldi.

Nomura Holdings Inc. Amerika'da gelişen piyasalar araştırma direktörü Tony Volpon, "Brezilya para piyasalarındaki volatilite, yatırımcıların portföy pozisyonlarını, beklenenden daha hızlı bir şekilde ABD'deki parasal normalleştirmeye uyumlu hale getirmekte olduklarını daha net gösterdi," dedi ve "Yatırımcıların portföylerini yeniden dengeleme ihtiyacı nominal faiz oranlarında geçici bir aşırı yükselmeye neden olacak" değerlendirmesinde bulundu.