Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Latin Amerika'nın en büyük ekonomisi Brezilya'nın merkez bankası başkanı Alexandre Tombini, politika yapıcıların faiz artışlarını hızlandıracağını tahmin eden traderların swap oranlarını fazla yükselttiğini savundu.

Tombini, bankanın web sitesinden yapılan ve aynı zamanda yatırımcılara Döviz piyasasında tek yönlü pozisyonlara karşı dikkatli olma çağrısında bulunan açıklamada, piyasadaki faiz oranlarındaki son hareketlerin, aşırı primli olduğunu söyledi.

XP Investimentos'un başekonomisti Daniel Cunha, açıklamaların ardından traderların, merkez bankasının önümüzdeki haftaki toplantısında 75 baz puanlık faiz artırımına gideceği beklentilerini değiştireceğini öngördü.

Cunha, Tombini'nin merkez bankasının faiz artırımlarının hızlandırılmasını tartışmadığı konusunda net bir sinyal gönderdiğini söyleyerek, "Bunun oyun değiştirici ve net bir mesaj olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Brezilya bu yıl yüksek fiyatların tüketim ve yatırımları yavaşlatmasını önlemek için tüm büyük ekonomilerden daha fazla faiz artırdı. Dolar karşısında dün 4.5 yıldır ilk kez 2.4'ün ötesine zayıflayan real, hükümetin hedefin üst sınırlarında seyreden enflasyonu kontrol etme çabalarını zorlaştırıyor.

Ülkenin Ocak 2015 vadeli swap kontratlarının faizleri 12-19 Ağustos arasında yüzde 0.94 artışla
yüzde 10.66'ya çıkarak, traderların borçlanma maliyetlerinin 28 Ağustos'ta 75 baz puan artabileceği ihtimalini fiyatladığını gösterdi.