Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de hisse senedi piyasalarında sert düşüşe neden olan 2011'deki borç limiti krizinin ardından ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew, bu kez böyle bir durumun tekrarı yaşanmadan Kongre'yi 16.7 trilyon dolarlık borç tavanının yükseltmeye ikna etmeye çalışıyor. Bu kez daha güçlü olan ekonomi yatırımcıların sakinliğini korumasına yardımcı olabilir.

Washington'daki hükümetin borçlanma yeteneğinin sonlandığı günden aylar sonra borç limitinin arıtırlmasında anlaştığı Ağustos 2011'de ABD'de işsizlik yüzde 9'lardaydı. ABD'de işsizlik geçtiğimiz ay yüzde 7.4 ile Aralık 2008'den bu yana en düşük seviyesinde seyrederken, 2 yıl önce resesyon seviyelerine gerileyen Tüketici Güveni şu anda 5 yılın zirvesinde. ABD'nin 2011'de 1.3 trilyon dolar seviyelerindeki bütçe açığının ise bu yıl 642 milyar dolara gerilemesi bekleniyor.

Ekonomik düşüşün bu kez farklı olduğunu belirten Deutsche Bank AG'nin başekonomisti Joseph Lavorgna, "2 yıl önce ciddi bir resesyon riski vardı. Şu an daha sağlıklı bir ekonomimiz, ya da iyileştiği algımız var. İstihdam piyasası bunu en iyi şekilde yansıtıyor" yorumunda bulundu.

Kongre 9 Eylül'de tatilden döndüğünde, yasakoyucular ve Obama yönetimi federal hükümetin kapanmasının önlenmesi ve borç tavanının yükseltilmesi için 30 Eylül'e kadar hükümetin fonlanmasını da kapsayanmali karar ile yüzleşecek. Cumhuriyetçi yasakoyucular harcama kesintileri talep ederken, Lew kemer sıkma ve borç limitinin artırılmasına yönelik korku politikası oyunlarının toparlanmayı zorlayabileceğini söylüyor.