Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:50'de güncellendi)

ABD hazine tahvilleri, Fed'in teşvikleri azaltmasının zayıflayan gelişen piyasa ekonomilerine zarar verebileceği ve güvenli olarak görülen ABD tahvillerine olan taleplerin artabileceği düşüncesi ile son dört günde ilk defa yükseldi.

ABD hazine tahvil faizleri, teknik göstergelerin ters bir hareketin her an gelebileceğini göstermesi üzerine iki yıldan uzun bir sürenin zirvesinden geriledi. Gelişen piyasa hisseleri, Endonezya hisselerinin kayıpları genişletmesi ve Tayland ve Hindistan gibi ülkelerin para birimlerinin küresel sermaye çıkışının hızlanacağı endişesi ile zayıflaması ile son altı haftanın en dik düşüşünü kaydetti.

Tokyo merkezli Mizuho Trust & Banking Co. kıdemli stratejisti Hitoshi Asaoka, "ABD'de bir faiz artışı olmadığı sürece tahvil faizleri çok dayanamayacağı yerlere doğru yükseliyor. Enflasyonun düşük olmasından dolayı erken bir vakitte faizlerin artırılacağını sanmıyorum" yorumunu yaptı.

10 yıllık ABD tahvil faizleri 5 baz puan düşerek New York saatiyle 08:32'de yüzde 2.83 oldu. Ağustos 2023 vadeli yüzde 2.5'lik tahvilin fiyatı 14/32, yani 1,000 dolar nominal değerde 4.38 dolar, yükselerek 97 5/32 oldu. Faizler dün yüzde 2.90'a yükselerek Temmuz 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Tahvil faizleri ABD ekonomisinin Fed'in tahvil alımlarını Eylül ayında azaltabileceği kadar güçlendiği söylentileri ile bu ay 20 baz puandan fazla bir artış kaydetti. Fed yarın Temmuz ayı toplantısının tutanaklarını açıklayacak. Yatırımcılar bu yıl toplam 8.4 milyar dolar tutarında gelişen piyasa hissesi satışı yaptılar.

(16:50'de güncellendi)