Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tayland'dan Hindistan'a gelişmekte olan ülkelerin paraları, sermaye çıkışlarının hızlanacağı endişesiyle zayıflaması ve Endonezya hisselerinin değer kaybını genişletmesiyle gelişen piyasalar endeldi 5 haftanın en düşüğüne geriledi.

Endonezya hisseleri 4. gününde de düşüş kaydederek, 3 ay önceki rekor yükseğinden yüzde 20 kaybetti. Tayland'ın SET Endeksi, ülkenin resesyona girmesiyle yüzde 2.8 düştü. Everbright Securities Co., hatalı alım emirlerinin 16 Ağustos'ta Çin hisselerinde çalkantıya neden olmasının ardından ilk işlem gününde satış gördü. Endonezya rupisi, dolar karşısında yüzde 2 değer kaybederek 2009'dan bu yana en zayıf düzeyine işaret ederken, Hint rupisi ve baht yüzde 0.8'in üzerinde düşüş kaydetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.4 kayıpla 931.87 puana inerek 10 Temmuz'dan bu yana en düşüğüne geriledi. Endeksin 100 günlük volatilite endeksi 10 ayın zirvesine tırmandı. Yatırımcılar gelişmekte olan ülkeler ETF'lerinden bu yıl ekonomilerin zayıfladığı sinyalleri ve ABD'nin parasal teşvikleri azaltmasının bölgedeki varlık talebini düşüreceği düşüncesiyle 8.4 milyar dolarlık çıkış oldu. Bazı yatırımcılar, yarın Temmuz'daki toplantısının tutanaklarını açıklayacak olan Fed'in Eylül'de aylık tahvil alımlarını azalmaya başlamasını bekliyor.

Para birimleri ve hisselerdeki zayıflığın, gelişen piyasalardan çıkan fonların gelişmiş ekonomilere gittiğinin belirtisi olduğunu söyleyen BDO Unibank Inc.'in baş piyasa stratejisti Jonathan Ravelas, "Bu fon akışı ABD'nin teşvikleri azaltmaya başlayacağı sinyalini vermeye yaklaştıkça daha da hız kazanacak. Likidite akışının azalmasıyla gelişen piyasalarda sert düşüşler olacak" dedi.