Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Ayvacık ilçesinde, bir üreticinin, toprağa ektiği tohum için sadece yarım çay bardağı su kullandığı ve yaklaşık 9 kilograma ulaşınca hasat ettiği Kore karpuzları, lezzetiyle ilgi görüyor.

Çiftçi Selim Sarıoğlu, ilçe merkezindeki iki dönümlük arazisinde karpuz ve kavun ürettiğini söyledi.

"Kore karpuzu" olarak bilinen ürünün tohumlarını temin ederek deneme amaçlı üretimden büyük verim aldığını anlatan Sarıoğlu, bu tür karpuzun önceki yıllarda Türkiye'de üretildiğini ancak sulu tarıma geçilmesiyle unutulmaya yüz tuttuğunu dile getirdi.

Sarıoğlu, aldığı verimden memnun olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Karpuzun tohumunu mayıs ayının son haftasında toprakla buluşturdum. Çekirdeğin üzerine sadece yarım çay bardağı su döktüm. 3 aylık bekleme süresinin ardından karpuzun hasadına başladım. 3 ay boyunca ne su ne gübre ne de herhangi bir kimyasal madde kullandım. Tüketenler karpuzun tadını çok beğeniyor. İlçemize genelde İstanbul'dan gelen turistler bana uğramadan ve karpuzumu almadan evlerine dönmüyor. Suudi Arabistan'da yaşayan bir kişi, karpuzun yanında tohum da istedi. Ona biraz tohum verdim. Bu karpuzların orada yetiştirilebileceğini söyledi. Bu da beni çok mutlu etti."

Ayvacık Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili İshak Güldüren ise Kore karpuzunun ekim alanlarının son yıllarda azaldığı bilgisini verdi.

Karpuzun hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilmesinin tarım için önemli olduğuna dikkati çeken Güldüren, "Az sayıda üreticinin olduğu bölgemizde bu tür karpuzların yetiştirilmesinin teşvik edilmesi gerekiyor. Üreticimizin tohumlarından biz de aldık ve saklıyoruz. Ürettiği karpuzlar çok lezzetli. Bu durum bizi de sevindirdi" değerlendirmesinde bulundu.

AA