Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:20'de güncellendi)

ABD Merkez Bankası'nın tutanaklarının tahvil alımlarının azaltılması için geniş çaplı desteğe işaret etmesinin, sermaye çıkışlarını hızlandıracağı endişesini tırmandırmasıyla gelişen piyasalar endeksi 6 haftanın en düşüğüne indi. Türk Lirası ve Hint rupisi rekor düşüğe zayıfladı.

Filipin Borsası üç günde toplam yüzde 6 geriledi. Türkiye'de hiseler 10 ayın en düşüğüne gerilerken lira, Merkez Bankası'nın para birimini yeteri kadar desteklemediği endişesi ile düşüşü ikinci güne taşıdı. Hindistan rupisi üst üste altıncı günde geriledi. Polonyalı KGHM Polska Miedz SA ve Endonezya şirketi PT Adaro Energy gibi emtia üreticileri, Çin ve Almanya'da imalat verilerinin beklenenden daha iyi gelmesi sonrasında yükseldiler.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 kayıpla Londra saati ile 13:47'de 920.56 puana inerek düşüşü altıncı güne taşırken, erken saatlerde yüzde 1.1'e varan kayıpları azalttı. Endeks altı gündür düşüş yaşarken, bu süreçte yüzde 4.9 kaybetti.

ABD'nin azalan teşvilleri ve Asya'nın yavaşlayan büyüme görünümü, bu yıl yaklaşık 1 trilyon dolar  kaybeden gelişen piyasa hisselerinde satışları tetikledi. Fed tutanakları dün ekonominin ilerlemesi hâlinde Fed yetkililerinin, Başkan Ben S. Bernanke'nin bu yıl tahvil alımlarını azaltma planı konusunda rahat olduğunu gösterdi.

Londra'da bulunan Amiya Capital LLP Michael Wang, "Gelişen piyasa hisselerindeki hareketler bugün, Almanya ve Çin verilerini bastıran Fed tutanakları ile şekillendi. Biraz daha şahin tonlu olan tutanaklar, ilerleyen zamanlarda gelişen piyasalardan küresel çıkışların olabileceği endişelerini artırdı" yorumunu yaptı.

ABD'de işsizlik başvuruları bu hafta 13,000 yükselişle 336,000 olurken, dört haftalık ortalamanın alındığı aylık bazda ise 330,000'e gerileyerek beş yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesini kaydetti.

(17:20'de güncellendi)