Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fitch, Kore'nin AA- olan notunu teyit etti, görünüm durağan

- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Kore'nin uzun
dönem yabancı para cinsinden kredi notunu ''AA-'' olarak teyit
ederken, yerel para cinsinden kredi notunu "AA" olarak belirledi
- Fitch, Kore'nin görünümü ise durağanda bıraktı

İSTANBUL (AA) - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Kore'nin uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunu ''AA-'' , yerel para cinsinden kredi notunu ise "AA" olarak teyid ettiğini açıkladı.

Fitch, Kore'nin görünümü ise durağanda bıraktı.

Fitch'in resmi sitesinde yer alan açıklamada, Kore'nin temel gücünün, esnek ekonomisi ve sürekli mali disiplini içeren sağlam bir makroekonomik politika çerçevesine sahip olmasından kaynaklandığı belirtilirken, bu faktörlerin Kore'yi yüksek hanehalkı borç riskiyle, kırılganlık gösteren küresel ekonomik görünüme karşı direnç göstermek için güçlü bir konumda olmasına yardımcı olduğunu vurguladı.

Açıklamada, Kore'nin bu yılın ilk yarısındaki performansının, Japon yenindeki zayıflamayı vurguladığı kaydedilirken, bunun ülkeye ciddi zarar vermesi ve gelişmiş rekabet gücünün tersine çevirmesine ihtimal vermediği aktarıldı.

Fitch açıklamasında, Kore'nin reel Gayrisafi Yurtiçi Hasılası'nın (GSYH) bu yıl sonu itibariyle yüzde 2,6 oranında, gelecek yıl ise yüzde 3,4 oranında büyüyeceği tahmininde bulunurken, "Kore'nin dış finansmanı güçlendirildi. Ekonomi ve bankacılık sistemi, 2008-2010 yılları arasındaki küresel finansal kriz esnasında, güçlü pozisyonunu korudu. Kısa vadeli dış borçlar, 2013'ün 2. çeyreğindeki toplam dış borçların yüzde 29,1'ine düştü. Fitch Kore'nin cari işlemlerinin artıda kalacağını beklerken, bu rakamın 2013'ün ilk yarısında GSYH'ın yüzde 5,2'sine yükseleceğini tahmin ediyor. Kore'nin kredi profiline göre, hanehalkı borçlanması yüksek seviyede kalıyor. Bununla birlikte, Kore'nin makroekonomik direnci ve politika esnekliği, diğer ekonomilerle karşılaştırıldığında hanehalkı risklerine karşı tampon görevi yapıyor" ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, Kore kamu şirketlerinin artan borçlarının potansiyel ve jeopolitik risklerle karşı karşıya olduğu belirtilirken, "Küresel finansal istikrarın sert işleyişini durdurmaması, ani sermaye girişlerinin durmasına izin verebilir" değerlendirmesi yapıldı.