Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Koç Holding, 2013 yılının ilk yarısında konsolide bazda 1 milyar 230 milyon lira vergi öncesi kar ve 1 milyar 038 milyon lira ana ortaklık paylarına ait net kar elde etti.

Koç Holding'den yapılan açıklamaya göre, Koç Holding, 2013 yılının ilk yarısında konsolide bazda 1 milyar 230 milyon lira vergi öncesi kar ve 1 milyar 038 milyon lira ana ortaklık paylarına ait net kar elde etti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak, Koç Topluluğu'nun kurulduğu günden bu yana yatırımlarını uzun vadeli bakış açısı ile gerçekleştirdiğini belirterek, "Koç Topluluğu olarak kısa vadede risk yönetimi ve tasarruf tedbirlerini uygulamayı sürdürürken, ülkemize en yüksek katkıyı sağlamak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Koç Holding'in 2013 ilk yarı sonuçlarını değerlendiren Durak, Holding'in bu yıl Fortune Dergisi tarafından yayınlanan Global 500 listesindeki tek Türk şirketi olarak 5 sıra daha yükselişle 217. olduğunu ve bünyesindeki şirketlerin hem iç hem de dış pazarlarda güçlenerek büyümeye devam ettiğini dile getirdi.

2013 yılı için hedeflenen 6,8 milyar lira kombine yatırım planına devam ettiklerini de bildiren Durak, şunları aktardı:

"Yılın ilk yarısında kombine yatırımlarımız bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 50 artış kaydederek 1,8 milyar liradan 2,6 milyar liraya yükseldi. Son 5 yıldaki kombine yatırım tutarımız ise 14,6 milyar liraya ulaştı."

- Tüpraş rafinerisi

Koç Topluluğu şirketleri açısından 2013'ün çok önemli bir yatırım yılı olduğuna dikkat çeken Turgay Durak, şöyle devam etti:

"Ülkemiz ekonomisine sağlayacağı önemli katma değerin yanı sıra devreye alınması ile cari açığa da yıllık yaklaşık 1 milyar dolar pozitif katkı sağlaması öngörülen, ayrıca Tüpraş İzmit Rafinerisi'ni dünyanın en gelişmiş rafinerilerinden biri haline getirecek olan 2,7 milyar dolarlık 'Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nde ana ekipmanların tümü sahaya ulaştı ve montaj çalışmalarında da son aşamaya gelindi. Yatırım harcama tutarı 2013 yılının ilk yarısı itibariyle 1,8 milyar dolar seviyesine ulaşan projenin ortalama yüzde 77,5'i tamamlandı. Kasım 2014 tarihinde tamamlanarak 2015'ten itibaren yılda 4,2 milyon ton beyaz ürün üretecek olan proje sayesinde Tüpraş rafinerilerinin tam kapasite çalışabilmesi ile Türkiye'nin çoğunlukla dışa bağımlı olduğu dizel ihtiyacının önemli kısmı karşılanabilecek."

Tofaş'ın Bursa fabrikasından çıkacak Doblo'ların 2014 sonundan itibaren ABD'ye ihraç edilmeye başlayacağını belirten Durak, "Doblo ABD" projesi kapsamında 2014 - 2021 yıllar arasında yaklaşık 175 bin aracın ihracatının öngörüldüğünü aktardı.

Ford Otosan'da geçen yıl devreye alınan Transit Custom'dan sonra, bu yıl sonu Yeni Transit'in devreye alınacağını hatırlatan Durak, 2014'te üretimine başlanacak yeni ticari araç ile ilgili geliştirme ve yeni tesis yatırımının da yıl boyunca süreceğini ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde temeli atılan Ford Otosan Mühendislik Merkezi'nin Türkiye otomotiv sektörü için önemine dikkati çeken Durak, Koç Topluluğu'nun faaliyet gösterdiği tüm sektörlerde teknoloji ve inovasyona öncülük ederek, hem Türkiye hem de uluslararası arenada rekabet gücünü daima geliştirdiğini bildirdi.

- "İstihdam artışını önemsiyoruz"

Dünya piyasalarında yaşanan tüm sıkıntılara karşın, yılbaşından bu yana istihdam oranlarında da artışın sürdüğünü ifade eden Durak, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Yılbaşından bu yana 4 bin 754 kişiyi daha topluluğumuz bünyesine katarak istihdam ettiğimiz toplam kişi sayısını 86 bin 70'e yükseltmiş olduk. Ülkemize ve geleceğe duyduğumuz güvenle çalışmaya devam ediyoruz"

Türkiye'nin marka değerini yükseltmek için Türkiye'den dünyaya uzanan lider şirketler oluşturmak gerektiğini anlatan Turgay Durak, şunları kaydetti:

"Ülkemiz ihracatının yüzde 10'unu Koç Topluluğu sağlamaktadır. Topluluğumuz, ülkemizin otomotiv ve beyaz eşya üretiminin ve ihracatının yarısını gerçekleştirmektedir. Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından belirlenen "2012 yılı İhracat Şampiyonları" listesinin ilk sırasında Tüpraş yer alırken, en fazla ihracat yapan ilk 10 firma arasında Ford Otosan 2., Arçelik 4. ve Tofaş 6. sırada yer alarak gururumuzu pekiştirmiştir"

- "Ülkemiz için engel tanımıyoruz, tüm Türkiye'ye farkındalık bilincini taşıyoruz"

Koç Topluluğu'nun tüm paydaşlarıyla yürüttüğü sosyal sorumluluk projelerinin önemine dikkati çeken Durak, "Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı" ve Alternatif Yaşam Derneği işbirliğinde hayata geçirilen "Ülkem İçin Engel Tanımıyorum" projesinin Koç Topluluğu çalışanları ve "Ülkem İçin Elçisi" bayilerinin desteği ile Türkiye'ye yayıldığını ifade etti.

Türkiye'nin kalkınmasına destek olmak ve toplumsal ihtiyaçlara çözüm üretebilmek amacıyla çalışmalarını sürdüren Vehbi Koç Vakfı'nın yoğun bir ilk yarı geçirdiğini aktaran Turgay Durak, şu ifadeleri kullandı:

"Bir yandan Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri Kampüsü'nün inşaatı sürüyor diğer yandan da Vehbi Koç Vakfı Çağdaş Sanat Müzesi'nin çalışmaları hız kazandı. Müzemizin tasarımı için açılan proje yarışmasını Grimshaw mimarlık firmasının kazandığını bu vesile ile belirtmek isterim. Müzenin çağdaş bir sivil mimari projesi olarak da İstanbul'a önemli bir değer katacağına inanıyoruz."

AA