Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Latin Amerika'nın en büyük ekonomisinde Döviz piyasasında volatiliteyi azaltmak ve likiditeyi garantilemek için 60 milyar dolarlık dövize müdahale programını açıkladı.

Döviz swapları ve kontratların yeniden alınması kanalıyla uygulanacak olan program, realin bu yıl neredeyse 4.5 yılın en düşük seviyesine gerilediği yüzde 15 oranlarında düşmesinin ardından geldi.

Merkez Bankası açıklamasında, "Ekonomi aracılarını para biriminindeki risklerden korumak ave döviz piyasasına likidite sağlamak amacıyla Brezilya Merkez Bankası bu Cuma'dan itibaren döviz swap ihaleleri ve dolar repo satışları düzenleyecek" dedi.

Açıklamaya göre, Brezilya Merkez Bankası Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşemve günleri, günlük 500 milyon dolarlık döviz swap ihaleleri, cuma günleri de  1 milyar dolarlık kredi limiti ihaleleri düzenleyecek. Program yarın başlayacak ve 31 Aralık'a kadar devam edecek.

Brezilya reali bu hafta Fed'in parasal telvikleri azaltacağı sinyalleriyle neredeyse 4.5 yılın yılın en düşüğüne geriledi. Realdeki düşüş, politika yapıcıların Nisan'dan bu yana politika faizini 125 baz puan artırmasına rağmen merkez bankasının hedefinin üst sınırındaki enflasyonu tetikleyebilir.

Votarantim Ctvm Ltda'nın başekonomisti Roberto Padovani, bankanın realdeki düşüş karşısındaki hamlesinin ciddi miktarda parayı barındırdığını, bunun da beklentilerin çıpalanmasına yardımcı olacağını söyledi.

Hamlenin merkez bankasının kurdaki ciddi ayrışmayı önlemeye çalıştığını gösterdiğini belirten Padovani, "Adım bütünleyi ve hareketleri yumuşatmaya uğraşıyor" dedi.

Brezilya'da Ocak 2015 vadeli kontratların swap faizi 13 baz puan artarak yüzde 10.59'a çıktı. Real bugün dolara karşı yüzde 0.8 güçlenerek 2.4353'e çıktı. Brezilya reali son 3 ayda yüzde 16 zayıflayarak, en çok işlem gören 16 para birimi arasında en kötü performansı gösterdi.