Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya genelinde verilerin ekonomik toparlanmaya duyulan güveni desteklemesi ve yenin, dolar karşısında değer kaybetmesiyle Asya Borsaları yükseldi. MSCI  Asya Pasifik Endeksi bu hafta 2 ayın en sert haftalık düşüşüne işaret etti.

Satışlarının yüzde 75'ini Japonya dışında yapan Asya'nın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., yenin, dolar karşısında neredeyse 3 haftanın en düşüğüne gerilemesiyle yüzde 3.5 tırmandı. Henderson Land Development Co., Lee Shau-kee'nin kontrolündeki konut inşaatçısı şirketin satışlarının yükseldiğini açıklaması sonrasında yüde 3.1 değerlendi. Japon metal kesici üreticisi Amada Co., operasyonel kârının yüzde 150 artacağı haberi üzerine yüzde 6.4 sıçradı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.5 kazançla 131.54 puana çıktı. Değer kaybeden her iki hisseye karşılık 7 hissenin değer kazandığı endekste yer alan 10 sektör grubunun hepsi artış kaydetti. Endeks bu hafta gelişen piyasa ekonomilerinin yavaşladığı ve Fed'in teşvik programını azaltacağı endişeiyle bu hafta yüzde 2.1 düştüğ.

ABD ve Avrupa'daki toparlanmanın, bölüm bölüm de olsa ilerleme kaydetmesinin küresel piyasalar için iyi bir temel olduğuna dikkat çeken Perpetual Investments'in yatırım piyasaları araştırma müdürü Matthew Sherwood, piyasanın net bir şekilde bir geçiş sürecinde olduğunu, yatırımcıların önce parasal genişlemenin yarattığı fiyat çarpıklığından kurtulmasının gerektiğini söyledi.

Euro Bölgesi'nde fabrika üretimi ekonomistlerin tahminlerinin üzerinde ilerleme kaydediyor ve ABD'de işsizlik başvuruları 5 yılın en düşüğüne geriledi.