Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisinin sanayi kârları, ekonominin 2 çeyrek üst üste yavaşlamasının ve Haziran'daki bankalararası kredi sıkışıklığının ardından büyümede istikrarı yakalamaya başlamasıyla Temmuz'da artış kaydetti.

Pekin'deki resmi istatistik kurumu, net gelirin Haziran'da yüzde 6.3 artmasının ardından Temmuz'da bir önceki yıldan yüzde 12 artış kaydettiğini açıkladı. Elektrik, telekomünikasyon ve otomobil imalatı yükselişe katkıda bulunurken, kömür madencilerinin kârları azaldı.

Sanayi kârları verisi Temmuz'da beklentinin üzerindeki sanayi üretimi, ticaretteki sıçrama ve geçtiğimiz hafta açıklanan daha güçlü imalat PMI verisini destekliyor. Bloomberg'in bu ayki anketine katılan ekonomistler, Çin Başbakanı Li Keqiang'ın bu yıl yüzde 7.5 büyüme tahminini tutturacağını öngörüyor.

Barclays Plc'nin Hong Kong'taki Çin ekonomisti Chang Jian, verinin, kısa vadeli görünüme ilişkin pozitif bir tablo çizdiğini belirterek, ekonominin bu çeyrekte yıllık bazda yüzde 7.6 büyüyebileceğini öngördü.

Öte yandan Chang, ülkenin sanayideki kapasite fazlası, ihracat rekabetliliğindeki düşüş, emlaktaki aşırı arz ve finansal sistemdeki risklerle mücadele ediyor olmasından ötürü kendisinin kısa vadede ihtiyatlı olduğunu aktardı.