Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:53'te güncellendi)

Gelişen piyasa hiseleri, Suriye'deki karışıklıkların güçlenmesi ve Güney Asya ekonomilerinin yavaşlaması ile gerileyerek, gösterge endeksin son sekiz haftada en büyük düşüşü yaşamasına neden oluyor. Hindistan rupisi ve Türk Lirası rekor seviyelere geriledi.

Tayland hisseleri ayı piyasasına girerken, Filipin Stock Exchange Endeksi ülkedeki protestolar ile hükümetin harcamaları kısacağı söylentileri ile yüzde 4 geriledi. Dubai'nin gösterge endeksi Kasım 2009'dan bu yana en dik düşüşü yaşarken, dünya genelindeki kayıplara öncelik etti. Lira 2 doları aşarken rupi 66.19'a geriledi. Macaristan forinti, ülke merkez bankasının faiz oranlarını analistlerin beklediğinden daha fazla düşürmesi ile kayıpları genişletti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.6 kayıpla Londra saati ile 13:48'de 917.73 puana gerileyerek kapanış puanları baz alındığında 3 Temmuz'dan bu yana en büyük düşüşünü yaşıyor. Yabancı yatırımcılar bu ay Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı düşüncesiyle Hindistan, Endonezya, Tayland ve Filipinler'deki hisse senedi piyasalarından 2.2 milyar dolar çekti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Suriye'nin kimyasal silah kullanımından sorumlu tutulacağını söyledi.

Rogge Global Partners Plc gelişen piyasa şefi Michael Ganske "Düşüşteki temel sebep Suriye. Asıl soru askeri bir müdahale olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı" ifadelerini kullandı.

JPMorgan Chase & Co. endekslerine göe, gelişen piyasa ülkeleri tahvilleri ile ABD Hazine tahvilleri arasındaki yatırımcı talebi oranı 0.04 yüzde puan artarak 350 baz puan oldu.

(16:53'te güncellendi)