Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları TAŞ (ERDEMİR) Stratejik Planlama Müdürü Necati altındaş, ERDEMİR'in, Türkiye'nin tek ve en büyük entegre yassı çelik üreticisi olduğunu bildirdi.

Altındaş, Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından Erdemir'in yerel tedarikçilerini bilgilendirme amacıyla TSO konferans salonunda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2012 yılı üretim rakamları itibariyle dünyada çelik sektöründe 8. sırada bulunduğuna işaret etti.

Türkiye'nin, sıralamada Brezilya ve Ukrayna'yı geçtiğini ve uzun vadede hedefin Almanya'yı da geçmek olduğunu aktaran Altındaş, "Kişi başı çelik tüketimine bakıldığında ülkemiz, 2011 yılında 381,9 kilogram çelik tüketmiştir. Dünya ortalaması 217 kilogram iken en fazla üretim, Japonya'da 506 kilogram, en az üretim Hindistan'da 56 kilogram ile gerçekleştirilmiştir" dedi.

Altındaş, 2012 yılında çelik sektöründeki dünyadaki en büyük şirketlerin zarar açıkladığına dikkati çekerek, zararlar ve daralan talebin tesislerin kapatılmasına neden olduğunu vurguladı.

Dünya çapında korumacı önlemlerde artış yaşandığını aktaran Altındaş, Avrupa Parlamentosunun çelik sektörünü korumak için Avrupa Komisyonunu göreve çağırdığını belirtti.

-"Çelik sektörü 4 ana bölgede yerleşimi görülmekte"-

Altındaş, Türkiye'deki çelik sektörünün Marmara, Erdemir, İzmir ve İskenderun bölgesinde yerleşik olduğunu ifade ederek, buralardaki ham çelik kapasitesinin 2000 yılında 20 milyon ton iken bugün 50 milyon tonlara ulaştığını belirtti.

Türkiye çelik sektörü yassı çelik pazarının, yeni oyuncular ve artan kapasite, bağımsız devletler topluluğu başta olmak üzere küçük maliyetlerle küçük fiyatlarla gelen rakip üreticiler, Avrupa kömür çelik anlaşması nedeniyle demir çelik sektörünün destek alamaması, diğer ülkelerin korumacı tutumları, vergiler gibi sıkıntılarla baş etmek durumunda olduğunu ifade eden Altındaş, "ERDEMİR, Türkiye'nin tek ve en büyük entegre yassı çelik üreticisidir. 6 grup şirketi 12 bin 710 çalışanı, 11 milyon ton ham çelik kapasitesi bulunmaktadır" dedi.

Satın Alma Direktörü Berk Onay ise şirketin satın alma politikası ve yerel tedarikçilerle ilişkileri üzerine bir sunum gerçekleştirdi.

AA