Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomist ve finansal uzman panelleri Japonya'da Nisan'da satış vergilerinin yüzde 5'ten yüzde 8'e çıkarılması planınına ilişkin görüş ayrılığı yaşarken, Tokyo Üniversitei Profesörü Takatoshi Ito, Japonya'nın satış vergisini planlandığı şekilde artırması gerektiğini savundu.

Ekonomik göstergelerin ekonominin kötü durumda olmadığına işaret ettiğini ve satış vergisini artırmanın ekonomiyi ya da deflasyonun sonlandırılması planını yavaşlatmayacağını savunan Ito, panele gönderdiği metinde "Planın uygulanmaması hisselerde düşüş, yende güçlenme ve tahvil faizlerinde sıçramaya neden olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Japonya Ekonomi Bakanı Akira Amari, toplantı sonrasında muhabirlere Ito'nun satış vergisinin Nisan'da yzüde 5'ten yüzde 8'e artırılmasını destekleyen 9 kişiden 5.'si, Başbakan Shinzo Abe'nin danışmanı Koichi Hamada'nın ise her yıl yüzde 1 olmak üzere kademeli artış çağrısında bulunan 2 kişiden biri olduğunu söyledi.

Japonya'da dün yapılan panel bu hafta iş dünyası liderleri ve akademisyenleri de kapsayan 60 kişinin satış vergisi artışına ilişkin görüşlerini bildireceği 7 toplantıdan 2.'siydi. Japon liderler, hâli hazırda ekonominin 2 katı olan kamu borcunu daha da kötületmeden, büyümeyi desteklemeye çalışıyor.

Kademeli vergi artışı teklifinin, yasaları yaratmak ve geçirmek ve gereken siyasi enerji bakımından çok maliyetli olduğunu söyleyen Ito, Haziran'da mali reform için en az yüzde 15 satış vergisi gerektiğini savundu.