Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Danimarka Ekonomi Bakanı Margrethe Vestager, Fed'in önümüzdeki ay tahvil alımlarını azaltma planına karşı tepkilerin, insanların rekor düşük faizlere ne kadar bağımlı hâle geldiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Vestager, Fed'in Haziran'da teşvik adımlarını azaltmaya hazırlanabileceği sinyalini vermesinin ardından gelen volatilitenin, düşük borçlanma maliyetlerinin talepleri dünya genelinde desteklemeye devam ettiğini yeniden hatırlattığını belirtti.

"Fed'in para politikasının bir miktar daha az gevşek olabileceğini söylediği zaman dünya genelinde olanlar düşünüldüğünde, düşük faizlerden ne kadar yararlanıldığı gün gibi ortada" yorumunda bulunan Vestager, mevcut şartlarda gevşek para politikasından yararlandıklarını dile getirdi.

Hükümetinin, dünyanın en borçlu hanehalkına sahibine olan Danimarka'da faizleri düşük tutan tedbirleri hedefleyeceğini söyledi. Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını azaltabileceğini söylediği 19 Haziran'dan bu yana tahvil faizleri dünya genelinde tırmanıyuor. Almanya'nın 10 yıllık faizleri 30 baz puanın üzerinde artış kaydederken, Danimarka'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin getirisi 1 yılın en yüksek düzeyine tırmandı.

Uluslararası Para Fonu, Danimarkalı'ların rekor borç seviyelerinin, halkı faizlere daha duyarlı hâle getirdiği uyarısında bulundu. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Danimarkalı hanehalkının, gelirlerinin yüzde 310'u büyüklüğünde borca sahip olduğunu tahmin ediyor.