Advertisement
HABERLER ABONE OL

(15:10'da güncellendi)

Bakır New York'ta, Suriye'ye askeri harekat düzenleneceği spekülasyonunun ardından petrol ve altının yükselmesi ve hisse senetlerinin değer kaybetmesi ile birlikte düştü.

ABD, Fransa ve İngiltere, Suriye'ye yönelik askeri harekatı meşrulaştırmak için yasal zemin arayarak, askeri kuvvetlerini bölgeye yaklaştırarak ve müttefikleri biraraya toplamaya çalışarak, müdahaleye biraz daha yaklaştı. Suriye, 21 Ağustos'ta, Şam yakınlarında halkına karşı kimyasal silah kullanmakla suçlanıyor. Ham petrol fiyatları New York'ta iki yılın en yüksek seviyesine çıktı ve altın vadeli kontratları Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Küresel hisse senetlerinin göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve 10 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Commerzbank AG, bugünkü raporunda, "Jeopolitik riskler ve buna bağlı olarak piyasa katılımcıları arasında artan riskten kaçınma eğilimi de baz metal fiyatlarını etkiliyor," değerlendirmesinde bulundu.

Aralık vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.6 düşerek, yerel saat ile 07:20'de, pound başına 3.314 dolara indi. Fiyatlar bu ay halen yüzde 6.3 yukarıda ve eylül ayından bu yana en hızlı aylık yükselişini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.7 düşerek ton başına 7,267 dolara indi ve nikel yaklaşık üç haftanın en düşük seviyesini gördü.

Fiyatlar ayrıca, ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi'nin son üç günde ikinci kez yükselmesinden de olumsuz etkilendi. Dolardaki yükseliş, dolar ile fiyatlanan ham maddeleri, diğer para birimlerine çevrildiğinde daha pahalı hale getiriyor.

Shanghai CIFCO Futures Co. analisti Fang Junfeng, "Suriye olayı, dolar ile birlikte, piyasa bekleyişlerini olumsuz etkiledi," dedi.

LME tarafından izlenen bakır stokları, borsa verilerine göre, yüzde 0.3 düşerek 574,825 tona indi ve dün son 29 seansta ilk kez yükseldikten sonra, tekrar düşüşe geçti. Bakırın depolardan çıkarılmasına ilişkin emirler yüzde 2.8 düşüşle 282,550 tona geriledi.

Üç ay vadeli kalay, LME'de, yüzde 0.9 düşerek, ton başına 21,625 dolara indi. Spot metal dün, üç ay vadeli kontrata göre, ton başına 10 dolar primle kapandı. Bu rakam 21 Ağustos'ta 45 dolardı.

Çinko, aluminyum ve kurşun Londra'da geri çekildi.

(15:10'da güncellendi)