Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD, Fransa ve İngiltere, Suriye'ye karşı misilleme niteliğindeki askeri müdahale için meşruiyet zeminini hazırlayıp, askeri güçleri yerleştirerek ve bölgedeki müttefiklerini topluyor.

İngiliz yetkililer, herhangi bir askeri müdahalenin Suriye'nin silah yeteneklerine odaklanacağını ve Devlet Başkanı Beşar Esad'ı indirmenin hedeflenmeyeceğini söyledi. İngiltere Başbakanı David Cameron da Londra'da henüz bir müdahale kararı verilmemekle birlikte, olası müdahalenin yasal ve "orantılı" olacağını ifade etti.

Televizyondan yaptığı konuşmasında "Bu Ortadoğu'daki savaşlarla, hatta Suriye'deki çatışmalar ile ilgili değil" açıklamasında bulunan Cameron, "Bu, kimyasal silahların kullanımı ve bu kullanımın caydırılmaması ile alakalı" dedi.

ABD ve müttefik güçlerinin Esad'ın rejimine karşı yapacağı müdahale, Suriyeli muhaliflerin 1,300 kişinin ölümüne neden olduğunu söylediği, geçtiğimiz hafta Şam dışında yapılan kimyasal saldırıya cevap nitelinde olacak. Olay, 2.5 yıldır devam eden Suriye sivil savaşına küresel güçlerin müdahale etmesi çağrılarını artırdı.

Hazırlık kapsamında ABD Başkanı Barack Obama bu hafta 21 Ağustos'ta Ghouta şehrinde şafak öncesi yapılan saldırının istihbarat analizini açıklayacak ve Obama yönetimi Kongre liderleri ile konsültasyona başladı. Cameron da Parlamento'yu konuyu görüşmek üzere topladı.