Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:14'te güncellendi)

Dolar, ABD ekonomisinin toparlanmayı hızlandırmasıyla para politikasının değişmesinin, yenin zayıflığını artıracağı iddiaları ile Japonya para birimi karşısında son dört günde ilk defa güçlendi.

Hint rupisi ve Türk lirası rekor düşüğe gerilerken, Güney Afrika randı ABD ve müttefiklerinin Suriye'ye askeri müdahalede bulunmayı düşünmesinin gelişen piyasa para birimlerine olan talebi düşüreceği endişesi ile 2009'dan bu yana en düşüğe geriledi. İsviçre Tüketici Güveninin yükselmesi ile kron euro karşısında iki haftanın zirvesine ulaştı.

Frankfurt'ta bulunan Commerzbank AG Döviz stratejistlerinden Thu Lan Nguyen, "Para politikası Japonya'da oldukça genişlemeci ve mali durum açık bir şekilde hassas. Eğer bir kriz başlarsa, yine de ben dolar-yenin temel problemlere rağmen aşağı yönlü hareket edeceğini düşünüyorum" yorumunda bulundu.

ABD dolarının 10 büyük para birimi karşısındaki hareketini izleyen Bloomberg  ABD Dolar Endeksi yüzde 0.4 kaznaçla 1,029.10 puana yükseldi ve 22 Ağustos'tan bu yana en büyük sıçramayı gerçekleştirdi.

ABD doları New York saati ile 08:12'de yen karşısında yüzde 0.5 güçlenerek 97.47 yene ve euro karşısında da yüzde 0.4 değerlenerek 1.3345 dolara çıktı. Yen, euro karşısında yüzde 0.1 zayıflayarak 130.09 yenden işlem gördü.

Fed politika yapıcıları ABD ekonomisinin aylık 85 milyar dolarlık tahvil alım programını azaltmaya yetecek kadar güçlenip güçlenmediğini tartışıyorlar. Fed'in önümüzdeki ilk toplantısı 17-18 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek. 9-12 Ağustos tarihleri arasında yapılan Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 65'i, bu toplantıda bir azaltma kararı olacağı tahmininde bulundu.

Esad rejiminin siviller üzerinde kimyasal silah kullandığına kanaat getirilmesinin ardından ABD Başkanı Barack Obama'nın yönetimi, aralarında İngiltere ve Fransa'nın bulunduğu müttefikleri ile Suriye'ye düzenlenmesi planlanan askeri müdahale üzerinde anlaşmaya çlışıyor.

ABD ve İngiltere'deki yetkililer, tüm müdahalelerin, Suriye'nin silah kullanımına odaklanacağını ve Suriye hükümetini devirme maksadı taşımayacağını söyledi.

(16:14'te güncellendi)