Advertisement
HABERLER ABONE OL

Societe Generale tarafından bugün e-mail yoluyla açıklanan bir raporda Brent petrol fiyatının Suriye'ye olası bir saldırının bölgeye yayılması durumunda geçici olarak 150 dolara kadar sıçrayabileceğini belirtti.

New York merkezli bankanın petrol piyasası araştırma direktörü Michael Wittner, Suriye Başkanı Beşir Esad'a karşı bir askeri operasyonun önümüzdeki hafta içerisinde gerçekleşebileceğini dile getirdi. Dünyanın yarısından fazlasının gösterge fiyat olarak kullandığı Brent ham petrolün fiyatı saldırı beklentileriyle az süre içerisinde 125 dolara sıçrayabilir. Çatışmaların bölgeye yayılması durumunda ise fiyatın 150 dolara kadar yükselebileceği söyleniyor.

Wittner açıklamalarında "Asıl endişe Suriye'de olanların bölgeye yayılarak etkilerini diğer ülkelerde göstermesi ve başka bir yerde büyük bir petrol arzı aksamasına yol açması. Bunda da en büyük endişemiz Irak" açıklamasını yaptı.

Ekim vadeli Brent petrolün varil fiyatı 2.87 dolara varan sıçramayla 117.23 dolardan işlem görürken, 25 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Batı Teksas türü ham petrol (WTI) ise 2.58 dolar artışla 111.59 dolara dokundu.

Banka bölgede oluşabilecek günlük 500,000 ve 2 milyon arasındaki arz düşüşünün Suudi Arabistan'ın ekstra üretimiyle karşılanabileceğini açıkladı.

Wittner, "Suudi Arabistan muhtemel senaryoların altından kalkabilir ama piyasalar her müdahaleden sonra azalan ekstra kapasiteye kapatıyorlar ve bu da alım eğilimi yaratır" ifadelerini kullandı.