Advertisement
HABERLER ABONE OL

Altın işlemcileri önümüzdeki hafta fiyatların ne yönde hareketleneceği konusunda kararsızlık yaşarken, ABD'nin Suriye'ye askeri müdahale ihtimali ve gelişen ABD ekonomisi birbirini dengeleyen unsurlar olarak görülüyor. Külçe altının rekor seviyeyi görmesinin iki yıl sonrasında işlemcilerin çoğu altının önümüzdeki 24 ay boyunca herhangi bir zirve yapmayacağı tahmininde bulunuyor.

Bloomberg tarafından görüşleri alınan analistlerden 13 tanesi fiyatların önümüzdeki hafta yükselmesini beklerken, 13 analist fiyatların düşeceğini tahmin ediyor. 5 analist ise tarafsız kaldı. Altın 6 Eylül 2011'de gördüğü tüm zamanların zirvesi olan 1,921.15 dolar seviyesinden şu ana kadar yüzde 29 geriledi. Aynı ankete katılan 18 analist altının önümüzdeki iki sene boyunca bu seviyeyi geçemeyeceği öngörüsünde bulundu, 11 tanesi ise yeni bir rekor olacağı tahmininde bulundu.

Altın fiyatları düzelen ekonomik gelişmelerle yatırımcıların başka varlıklara yönlenmesi üzerine son 13 yılın ilk yıllık düşüşünü gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Haziran ayında son 34 ayın en düşük seviyesine gerileyen külçe altın fiyatları sikke ve mücevherata da olan taleple o günden bu yana yüzde 16'lık rallilik yaptı. ABD'de iyileşen ekonomi Fed'in varlık alımlarını azaltacağı spekülasyonlarını çoğaltırken, altına olan talebi de düşürdü.

Londra'da bulunan Mitsubishi Corp. International Plc. değerli metaller stratejisti Jonathan Butler, "Mümkün olan herhangi bir askeri operasyonun ne zaman gerçekleşebileceği konusunda spekülasyonlara devam edersek bu altının güvenli liman statüsünü destekleyebilir. Fed varlık alımları bu yılın ileriki dönemlerinde düşürülecektir. Bu olursa altına aşağı yönlü bir baskı olacaktır" yorumunu yaptı.