Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kansas City Fed Başkanı Esther George, Fed'i 85 milyar dolar tutarındaki aylık tahvil alımlarını 17-18 Eylül tarihinde yapılacak olan toplantıda azaltmaya çağırırken, bundan kaçınılması durumunda piyasanın zarar görebileceğini belirtti.

"Para politikasını normale dönüştürmek adına atılacak ilk adım, tahvil alımlarını aylık 85 milyar dolardan 70 milyar dolara düşürmek olabilir" diyen George, bu şekilde bir azaltmanın toplantıda uygun olacağını ve gelecekteki alımların Hazine tahvilleri ile mortgage destekli tahviller arasında eşit paylaştırılabileceğini ifade etti.

George bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) beş toplantısında da tahvil alımlarını devam ettirmenin karşısında oy kullanarak, alımların ekonomide ve finansal piyasalarda dengesizlik riski yarattığını ve uzun dönemdeki enflasyon beklentilerini yukarı çektiği düşüncesinde olduğunu belirtti. Fed yetkilileri bir sonraki toplantılarında ekonomik verileri inceleyerek özellikle iş gücü piyasasında istikrarlı bir gelişim olup olmadığını ve bu doğrultuda tahvil alımlarının azaltılmasını tartışacaklar.

ABD'de tarım dışı istihdam Ağustos ayında beklenenden daha az artarken, işsizlik oranı yüzde 7.4'ten yüzde 7.3'e geriledi.

George ayrıca, "Geçtiğimiz 12 ayda işsizlik oranı yüzde 1.5'ten biraz yukarda bir gelişim gösterdi, ve istihdam 2 milyondan fazla arttı. Bu gelişim hızında, iş gücü piyasası işsizlik oranını aşağıya çekmeye devam edecek yeterli bir ivme yakaladı" ifadelerini kullandı.