Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:28'de güncellendi)

ABD hisseleri, Çin ekonomisinin büyüdüğünü gösteren veriler ve Suriye geriliminin azalması ile yükselirken, Standard & Poor's 500 Endeksi Temmuz'dan bu yana en uzun kazanç periyodunu genişletiyor.

Dünyanın en büyük teknoloji firması Apple Inc. yeni iPhone tanıtımı ile kazanç ve kayıp arasında dalgalanıyor. Goldman Sachs Group Inc., Visa Inc. ve Nike Inc., Dow Jones endeksine katılarak Bank of America Corp., Hewlett-Packard Co. ve Alcoa Inc.'nın yerine geçecek olmalarıyla yüzde 1.7'nin üzerinde sıçradılar. McDonald's Corp. en az 13 aydır faaliyet gösteren mağazalarındaki satışların beklentileri aşmasıyla yüzde 0.4 değer kazandı.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.5 yükselerek New York saati ile 13:32'de 1,682.31 puan oldu. Endeks altı gün üste üste yükselişle 15 Temmuz'dan bu yana en uzun kazanç periyodunu kaydediyor. Dow Jones endeksi 103.99 puan, yani yüzde 0.7 artışla 15,167.11 puana geldi. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 17 üzerinde seyretti.

Los Angeles'ta bulunan Bel Air Investment Advisors LLC portföy yöneticisi Gary Flam, "Suriye'den gelen haberler iyi, ve Çin'den de oldukça iyi ekonomik veriler gördük. Yatırımcılar Eylül ayına kadar dikkatlice pozisyon alarak geldiler, fakat bütün endişeleri birer birer giderildi ya da azaldı" yorumunu yaptı.

S&P 500 Endeksi bu ayın ilk altı işlemgününde yüzde 3 yükselerek, 2 Ağustos'taki zirve rekorunun ardından yaşadığı yüzde 4.6'lık düşüşten toplarlandı. Bu düşüşe neden olarak Suriye endişeleri ve Fed'in teşvikleri azaltma ihtimali görülüyor.

Çin'de sanayi üretimi Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 10.4 yükselirken perakende satışlar da yüzde 13.4 artış kaydetti. İki sonuç da ekonomistlerin beklentilerini geride bıraktı.

Amerika'da gösterge endeksler dün beşinci kazanç gününü tamamlarken, Dow Jones endeksi Çin'de ihracatın beklentileri aşması ve yatırımcıların Suriye durumunu analiz etmeisyle iki ayın zirvesine tırmandı.

(21:28'de güncellendi)