Advertisement
HABERLER ABONE OL

(16:12'de güncellendi)

Brent petrol fiyatları Başkan Barack Obama'nın Kongre'den Suriye'ye askeri müdahale konusundaki oylamayı ertelemesini istemesine rağmen ABD'nin saldırı ihtimalinin devam etmesinin Orta Doğu petrol sevkiyatını olumsuz etkileyebileceği söylentileri ile neredeyse iki haftanın en düşüğünden yükseldi.

Petrol vadelileri dün iki aydan uzun bir sürenin en büyük kaybını yaşamasının ardından yüzde Londra'da 1.1 kadar yükseldi. Obama televizyonda yayımlanan bir röportajında Kongre'den Suriye konusunda askeri müdahaleye yönelik karar konusunda oylamayı ertelemesini istediğini açıkladı. Goldman Sachs Group Inc. tarafından, "Brent'te son dönemdeki satışlar, Libya'nın petrol üretimiyle ilgili bir gelişim işareti olmamasıyla aşırıya kaçtı" denildi.

Kopenhag'ta bulunan Saxo Bank A/S şef emtia stratejisti Ole Hansen, "Suriye'deki gerilim azaldı fakat tamamen yok olmadı. Piyasa, askeri müdahalenin şimdilik ihtimal dahilinde olmaması fakat bir ilerleme olmadığı takdirde tekrar belirebilecek olmasıyla bugün tekrar bir değerlendirmede bulunuyor" yorumunu yaptı.

Ekim vadeli Brent petrolün varil fiyatı 1.24 dolar kadar yükselişle ICE Futures Europe Borsasında 112.49 dolara kadar yükselmesinin ardından Londra saati ile 12:42'de 111.80 dolardan işlem gördü. Fiyatlar dün 111.25 dolardan kapanarak 26 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyeyi kaydetti. Brent petrol ve WTI petrol arasındaki fiyat farkı 4.43 dolar olarak gerçekleşti. Fark gün içinde 3.86 dolara kadar daralarak 19 Ağustos'tan bu yana en düşük aralığı kaydetti.

Ekim vadeli WTI petrolün varil fiyatı ise 61 sente varan artışla 108 dolara kadar gelmesinin ardından 107.36 dolardan işlem gördü. Kontrat dün yüzde 1.9 düşerek 107.39 dolara inmiş ve 4 Eylül'den bu yana en düşük seviyeyi görmüştü. Petrol vadelilerinin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 10 üzerinde gerçekleşti.

(16:12'de güncellendi)