Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc., Fed'in teşvikleri azaltması ile birlikte, altının düşüşünü 2014 yılına genişleteceğini kaydetti ve ABD merkez bankasının gelecekhaftaki toplantısında tahvil alım programını daraltmasının altında satışların yeniden gelmesini sağlayabileceği tahmininde bulundu.

Jeffrey Currie ve Damien Courvalin'in de aralarında bulunduğu Goldman analistleri, bugünkü raporlarında, varlık alımlarının azalmasının altının daha da düşmesi için bir katalizör olabileceğini kaydetti. Goldman ekonomistleri, rapora göre, Fed'in politika yapıcılarının 17-18 Eylül'deki toplantıda, ekonomideki iyileşme ile birlikte, parasal genişlemeyi azaltmasını bekliyor.

Altın 12 yıl ard arda yükseldikten sonra, 2013 yılında, yatırımcıların, küresel ekonomide toparlanma beklentileri ile, exchange traded fonları (ETF) yoluyla rekor altın satması sonucu yüzde 19 düştü. Bloomberg'in 6 Eylül'de gerçekleştirdiği ankete göre, Fed'in 85 milyar dolar olan aylık varlık alım programını gelecek haftaki toplantısında azaltması ve dünyanın en büyük ekonomisini desteklemek amacıyla uygulanan teşvik programından geri adım atılması bekleniyor.

Goldman analistleri, "Altın fiyatları 2014 yılına girerken, ABD'deki aktivitenin hızlanması ve Fed'in daha az genişlemeci para politikası duruşu ile birlikte, düşecek," dedi ve "Ekonomistlerimizin QE3'ün azaltılma kararı alınmasını bekledikleri Eylül'deki FOMC toplantısı, altın fiyatlarının daha da düşmesini sağlayacak bir katalizör olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

İki yıl önce ons başına 1,923.70 dolar ile rekor seviyeye çıkan Comex altın vadeli kontratları, bugün Singapur saati ile 11:53'te, 1,364.10 dolar seviyesinde seyrediyordu. Goldman üç ila altı aylık dönem için altın fiyat hedefini değiştirmeyerek 1,300 dolarda bırakırken, ABD'nin borç tavanına yaklaşmasının, Ekim ayında borç eşiği yükseltilene dek, altın fiyatlarındaki düşüşleri sınırlayabileceğini kaydetti. Banka'nın 12 aylık altın hedefi 1,175 dolar seviyesinde.

Düşük Fiyatlar

Societe Generale SA, Citigroup Inc., ABN Amro Group NV ve Macquarie Group Ltd., küresel ekonomideki toparlanma ve enflasyonun yükselememesinden dolayı, altın fiyat tahminlerini düşüren kurumlar arasında yer alıyor. JPMorgan Chase & Co. ve Bank of America Corp., hızlı düşüşün talebi çekmesi sonucu, altının dip seviyesini yapıyor olabileceğini kaydettiler.

Yatırımcılar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu yıl exchange traded fonlarında (ETF) 683.3 ton altın sattı ve bunun sonucu, bu fonlardaki altın varlıklarının değeri 56 milyar dolar eriyerek, miktarı 1,948.6 tona düştü. Varlıklar Aralık ayında 2,632.5 ton ile rekor seviyeye çıktıktan sonra, bu yıl her ay düşüş gösterdi.

Societe Generale, dünkü raporunda, altının bu yılın sonunda, ETF'lerdeki satışlar ve ABD'nin Suriye'ye askeri harekat olasılığının azalması ile birlikte, 1,200 dolara düşebileceğini kaydetti. ABD Başkanı Barack Obama, dünkü konuşmasında, Kongre'den Suriye'ye askeri harekata yetki verecek oylamanın ertelenmesini istediğini söyledi.

Bloomberg'in düzenlediği ankete katılan 34 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), gelecek hafta yapacağı toplantıda, Hazine tahvil alımlarını aylık 45 milyar dolardan 35 milyar dolara düşürecek ve mortgage destekli menkul kıymet alımlarını ise değiştirmeyerek aylık 40 milyar dolarda bırakacak. Bu tahminler, 9-13 Ağustos'ta yapılan ve programın Haziran ayında sona erdirileceği tahmininin çıktığı ankete göre değişmedi.