Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

36 milyar dolar büyüklüğündeki DoubleLine Total Return Bond Fund'ın yöneticisi Jeffrey Gundlach, Fed'in daha önce görülmemiş büyüklükteki varlık alım programını sona erdirmeye yönelmekle "büyük hata" yaptığını söyledi.

Gundlach, DoubleLine Capital LP'nin yatırımcılarına yaptığı değerlendirmede, "Fed'in parasal genişlemeden uzaklaşacağını düşünmüyorduk ve Japonya ve Avrupa gibi, hedeflenen getirilere ulaşılana kadar menkul kıymet alacağını düşünüyorduk" dedi ve "Bunun yerine, merkez bankası, politikasını yürütürken hislerine dayanarak hareket ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Gundlach'tan Bill Gross'a, önemli fon yöneticileri, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin Mayıs ayında merkez bankasının tahvil alımlarında azaltıma başlayacağı olasılığını artırmasının ardından, fonlarının daralmakta olduğunu gördüler. Bernanke'nin bu yorumu tahvil fiyatlarını düşürdü ve faizlerin yukarı yönde hareket etmesine neden oldu. Bunun sonucu müşteriler paralarını bu fonlardan çekmeye başladı. Her iki yatırımcı Haziran ayında, tahvillerin sıçrama yapacağı tahmininde bulundu, ancak tahviller düşmeye devam etti.

Gundlach, "Asla parasal genişlemeden hoşlanmadım ve bunun güçlü maliye politikasının yerine zayıf bri ikame olduğunu düşünüyorum," dedi ve "Parasal genişleme uygulaması ile birlikte, Fed ABD ekonomisindeki maliye sorunları ile mücadele etmek için, yeni bir rejim uyguladı. Parasal genişlemeye son verilmesi, maliye sorunlarının yeniden ortaya çıkmasına neden olacak" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Mayıs ayının başından bu yana 1.33 yüzde puanı yükselerek yüzde 2.96 seviyesine kadar çıktı. Bu hareket, konut sahiplerinin ve tüketicilerin borçlanma maliyetlerini artırırken, gelişen ülke piyasalarından sermaye kaçışını tetikledi. Gundlach, gelişen piyasalarda kriz gibi tahvil fiyatlarının yükselmesine neden olacak bir katalizör olmazsa, faizin yakın zamanda yüzde 2.72nin altına inmeyeceğini kaydetti.