Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya'da istihdam 2 yıldan uzun süredir ilk kez 2 ay üst üste düşüş kaydederek, Avustralya dolarına değer kaybettirdi ve Başbakan Tony Abbott'un ülke ekonomisine ilişkin zorluklarının altını çizdi.

Sidney'deki istatistik bürosunun verilerine göre istihdam Temmuz'daki 11,400 kişilik düşüşünün ardından Ağustos'ta 10,800 kişi azaldı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini Avustralya'da istihdamda 10,000 kişilik artış olacağı yönündeydi. İşsizlik yüzde 5.7'den yüzde 5.8'e yükseldi.

Rakamların beklenenin altında ve moral bozucu olduğunu söyleyen Westpac Banking Corp.'un kıdemli ekonomisti Justin Smirk, istihdam verisinin, ekonominin tüm silindirleri çalıştıramadığının ve Merkez Bankası'nın faizleri indirmesine hâlâ ihtiyaç olduğunun göstergesi olduğunu söyledi.

İstihdamdaki zayıflık, 7 Eylül'de düşük vergi vaatleriyle iktidara gelen Abbott'un koalisyonunun, ekonomiyi destekleme görevini zorlaştırıyor. Avustralya Merkez Bankası, daha zayıf istihdam piyasası ve trendin altında büyüme tahmin ediyor ve 2011'in sonlarından bu yana gecelik faizi yüzde 2.25 indirerek yüzde 2.5'e indirdi.