Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi banka hisseleri öncülüğünde günü 2.623,53 puanlık yükselişle 74.258,55 puandan tamamlayarak, yarınki Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarına odaklandı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 3,66 oranında değer kazanırken, toplam işlem hacmi 3,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi günü yüzde 5,16 oranında artışla tamamlarken, holding endeksi ise yüzde 2,98 yükseliş kaydetti.

ABD ile Rusya'nın Suriye konusunda anlaşması ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı için adı geçen piyasaların "şahin" olarak nitelendirdiği Larry Summers'ın adaylıktan çekildiğini açıklaması küresel piyasalarda risk iştahının artmasına neden oldu. Analistler, küresel piyasalara paralel olarak yurt içinde de haftaya sert yükselişle başlayan hisse senedi piyasalarında, yarınki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) PPK kararları ve çarşamba günkü Fed kararları öncesinde BIST 100 endeksinin banka hisselerinde yoğunlaşan alışların etkisiyle 74.000 seviyesindeki direncin üzerinde kapanış yaptığını belirtiyor.

Endeksin 74.000 seviyesinin üzerinde 76.000 - 76.500 aralığının gündeme gelebileceğini ifade eden analistler, kar satışlarının etkisini artırması durumunda endeksin 72.500 seviyesinin destek konumuna gelebileceğini tahmin ediyor.

- Ekonomistler faizlerde değişiklik beklemezken, zorunlu karşılıklarda indirim beklentisi dikkati çekiyor

AA Finans Beklenti Anketi'ne göre, yarınki PPK kararlarıyla ilgili olarak ekonomistler faizlerde herhangi bir değişiklik yapılmasını beklemiyor. Ankete katılan 18 ekonomistin yarısı yabancı para (YP) zorunlu karşılık (ZK) oranlarında indirim beklerken, indirim beklentilerinin medyanı 50 baz puan oldu. İndirim beklentileri en düşük 50 ve en yüksek 150 baz puan arasında yer aldı. Ayrıca 18 ekonomistin 7'si rezerv opsiyon katsayısında indirim olacağı yönünde beklentilerini bildirdi.

PPK 20 Ağustos'ta gerçekleştirdiği son toplantısında borç verme faiz oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 7,25'ten yüzde 7,75'e yükseltmişti. 27 Ağustos'ta AA Finans Masasına katılan TCMB Başkanı Erdem Başçı ise "TL'nin değerini tek silahla (Döviz müdahale silahı) aslanlar gibi koruyacağız. Faiz silahını hiç kullanmayacağız" diyerek, analistlerin yılsonuna kadar faizlerde bir değişiklik beklememeleri gerektiğini söylemişti.

AA