Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de hükümet harcamalarına dair siyasi tartışmaların bu yıl ekonomik büyüme için tehdit oluşturması ve Fed'in tahvil alımlarını azaltmasına ilişkin endişelerin etkisiyle New York Borsası düştü. ABD'de gösterge endeksler Ağustos'tan bu yanaki en sert düşüşüne işaret etti.

Microsoft Corp. ve General Electric Co. en az yüzde 1.8 kayıpla büyük şirketler arasındaki kayıpları devam ettirdi. Caterpillar Inc., küresel perakende makina satışlarının 9. ayında da düşüş kaydetmesinin ardından yüzde 3.4 değer kaybetti. BlackBerry Ltd., 4,500 kişilik istihdam kesintisi açıklamasının ardından yüzde 17 düştü. AK Steel Holding Corp., 3. çeyrekte zarar açıklamasının ardından yüzde 8 değer kaybederek çelik üreticileri arasındaki düşüşe öncülük etti.

Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 0.7 ile 27 Ağustos'tan bu yana en sert düşüşünü kaydetti ve 1,709.91 puana geriledi. Dow Jones Endeksi ise yüzde 1.2 kayıpla 15,451.09 puana indi ve o da 15 Ağustos'tan bu yanaki en büyük düşüşüne işaret etti. Her iki endekste 18 Eylül'de rekora tırmanmalarının ardından 2. günlerinde de düşüş kaydetti.

Fed konusundaki gelişmelerin piyasa için muhtemelen bir miktar kafa karıştırıcı olabileceğini söyleyen USAA Investments'in Teksas'taki yönetici direktörlerinden John Kvantas, "Belki de Fed, 'Evet azaltım yapmadık ama bu hiçbir zaman yapmayacağımız anlamına gelmiyor ve belki de çok yakın zamanda azaltırız' mesajı göndermek istiyor" yorumunda bulundu.

Vadeliler ve opsiyon kontratlarının vadelerinin dolmasıyla Amerikan borsalarında 8.9 milyar ile 28 Haziran'dan bu yana rekor düzeyde hisse el değiştirdi.