Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin bu haftanın başlarında ABD merkez bankasının tahvil alımlarının azaltılmasını ertelemesinin ardından Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin çoğu Fed'in azaltımı Aralık'ta başlayacağını düşünüyor.

Bloomberg'in 18-19 Eylül tarihli anketine katılan 41 ekonomistin 24'ü Fed'in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını Aralık'Ta başlamasını bekliyor. Ekonomistlerin 9-13 Ağustos'ta katıldığı anketin medyan tahmini, Fed'in bu haftaki toplantıda azaltıma başlamasını öngörüyordu.

Ancak Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), istihdam piyasasındaki gelişmelerden memnun olmadığını dile getirerek, tahvil alımlarına devam etme kararı aldı. Politika yapıcıların sürpriz bir kararla alımların süresini uzatma kararı hisseleri rekor düzeylere taşıyarak, ABD Hazine tahvillerine 2011'den bu yanaki en büyük ralliyi yaşattı.

Bilanço tablosu ne kadar büyük olursa, FOMC üyelerinin orantılı olarak rahatsızlık duyacak olmasından ötürü Fed'in son sürat alımlara devam edemeyeceğini söyleyen Cornerstone Macro LP'nin ortaklarından ROberto Perli, Fed'in Aralık'taki toplantısında kararını yeniden gözden geçireceğini söyledi.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, cuma günü politika yapıcıların Ekim'den itibaren tahvil alımlarının azaltılması yönünde karar alabileceğini söyledi.