Advertisement
HABERLER ABONE OL

(15:34'te güncellendi)

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) Çin'de imalatın Mart ayından bu yana en sert yükselişi gösterdiğine dair sinyaller ve Suriye gerginliğinin gevşemeye başladığı öngörüleriyle dalgalanma yaşadı.

Vadeli kontratlar 20 Eylül'de yüzde 1.6 kayıp yaşadıktan sonra bugün çok değişiklik göstermedi. Çin'den gelen öncü ekonomik göstergeler imalatın 6 ayın zirvesine çıktığını gösterirken, bugün açıklanacak bir başka verinin ise Avrupa'da sanayi aktivitesinin genişlediğini göstermesi bekleniyor. Rusya, İngiltere ve ABD tarafından sunulan Suriye'ye çözüm konusunda hazırlanacak olan muhtemel bir Birleşmiş Milletler taslağında askeri güç kullanımının dahil edilmesini reddetti.

Londra merkezli CMC Markets Plc piyasa analistlerinden Michael Hewson, "Petrol fiyatlarını etkileyen gerçek bir ana faktör bu hafta yok, ve yukarı yönlü hareket de kesinlikle limitli olmaya devam edecektir. Avrup verileri karışık, fiyatları yukarı iten Suriye etkisi de giderek yok oluyor" ifadelerini kullanırken, Brent petrolün bu hafta sonunda 106 dolara gerileyeceği tahmininde bulundu.

Kasım vadeli WTI petrolün varil fiyatı 19 sent yükselişin ardından Londra saatiyle 11:55'te 104.94 dolardan işlem gördü. 20 Eylül'de sona eren Ekim kontratı 104.67 dolardan kapanarak 21 Ağustos'tan beri en düşük seviyeyi gördü. Vadeli kontratların işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 27 altında gerçekleşti.Fiyatlar bu çeyrekte yüzde 9.1 yükselirken, 2013 yılı içerisinde ise şimdiye kadar yüzde 12 arttı.

Kasım vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 1 sent kayıpla 109.21 dolardan işlem gördü. Avrupa gösterge ham petrolü ile WTI petrol arasındaki fiyat farkı 4.28 dolar olarak gerçekleşti. Fark 20 Eylül'de 4.47 dolar olmuştu.

(15:34'te güncellendi)