Advertisement
HABERLER ABONE OL

Citigroup Inc. tarafından yapılan açıklamada altın fiyatlarının kayıplarını gelişim gösteren ABD ekonomisinden dolayı önümüzdeki yıla genişleteceği belirtilirken, Fed'in sürpriz varlık alımlarını sabit tutma kararının genel görünümü değiştirmediği de ifade edildi.

Analistle Ed Morse ve Heath Jansen külçe altın fiyatlarının gelişen ekonomik veriler ve yatırımcıların Fed varlık alımlarının düşeceği beklentileriyle yıl sonu itibariyle 1,250 doların altını görebileceğini belirtti. Öte yandan analistler 2013 yılında 1,405 dolar ortalama tutturan altının önümüzdeki yıl 1,250 dolar ortalama tutturacağını dile getirdi.

Citigroup bu beklentileriyle Goldman Sachs'ın 2014 yılında altın fiyatlarının düşeceği beklentilerine katılmış oldu. Bazı yatırımcıların sarı metale olan güvenlerini kaybetmesinin ardından altın 13 yıldır ilk defa yıllık kayba doğru ilerliyor. Öte yandan Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 18 Eylül'de varlık alımlarını sabit tutma kararının ardından altın ralli gerçekleştirdi.

Analistler raporlarında "FOMC tarafından varlık alımı azaltılmasının ertelenme kararı altın için yalnızca kısa vadeli bir sıçrama temsil ediyor. Bu altında aşağı yönlü hareketin sonu anlamına mı geliyor? Bizim görüşümüze göre burada net cevap hayır" ifadelerini kullandı.

Spot altının ons fiyatı Singapur saatiyle 11:38'de yüzde 0.5 kaybın ardından 1,319.82 dolar oldu. Aralık vadeli altının onsu ise yüzde 1 kayıpla Comex piyasasında 1,319.10 dolar oldu. Değerli metal bu yıl Londra işlemlerinde yüzde 21 kayıp yaşarken dolar yüzde 2.6 ve küresel hisseler yüzde 14 tırmandı.