Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye'nin son yıllarda çalışma yürüttüğü yerli otomobil üretimi konusunda elektrikli otomobile öncelik verilecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, yerli otomobil konusunda yoğun bir çalışma programı yürütüldüğünü anlattı.

"Türkiye'nin yerli bir otomobil üretme isteği artık herkesin malumu" diyen Emiroğlu, "Başta Sayın Başbakanımız olmak üzere Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanımız Nihat Ergün'ün ciddi çalışmaları var. Bir babayiğidin çıkıp bu talebi karşılamasını istediler. Bu konuda talepte bulunan çok sayıda firmamız var. TÜBİTAK aracılığıyla bir proje yarışması düzenledik, 20 firma başvurdu. Şu anda 10 proje elendi ve kalan projeler için görüşmeler sürüyor" ifadesini kullandı.

Emiroğlu, yıl sonuna kadar yerli otomobil konusunda desteklenecek projeleri belirleyeceklerini söyledi.

Türkiye'nin artık yerli aracını gerçekleştirmek için ilk adımı atacağına işaret eden Emiroğlu, "Söz konusu çağrımızı elektrikli araçlarla ilgili yaptık. Üretilecek ilk yerli otomobilin elektrikle çalışan otomobil olmasını hedefliyoruz çünkü bu alanda yeni bir teknoloji ve ileriye dönük pozisyon alabiliriz" dedi.

Emiroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Elektrikli araçların üretimiyle ilgili çalışmalar dünya genelinde yeni yeni başlıyor. Yeni bir sektör olacak ve alternatif enerji durumu var. Türkiye olarak da bunun farkındayız. Bu nedenle yerli otomobil konusunda önceliğimiz elektrikli otomobiller ve yeni teknolojiler. Bu tür projeler önceliğimiz ve incelemeler sürüyor.

Belirlediğimiz projelere destek vereceğiz. TÜBİTAK'ın kabul ettiği projeler üzerinde incelemelerimiz devam ediyor. Bu yılın sonuna kadar destekleyeceğimiz projeler belirlenecek, 3 yıllık bir destek süreci var ve bunun sonunda ilk prototip ortaya çıkacak ve seri üretime başlanacak. İnşallah 3 yıl sonra elektrikli yerli otomobile kavuşuruz."

 

-İlk yerli otomobil: Devrim

1961 yılında dönemin Devlet Başkanı Cemal Gürsel'in emriyle Eskişehir Devlet Demiryolları Fabrikası'nda Türk mühendisler tarafından tamamiyle Türkiye'de tasarlanıp, geliştirilen ilk otomobil üretilmiş ve araca Gürsel'in isteği üzerine Devrim adı verilmiştir. O tarihlerde toplu iğne dahi üretemeyen bir ülkede 135 gün gibi çok kısa bir zamanda son derece kısıtlı imkanlarla tamamen Türk yapımı bir otomobil geliştirilmiş, bundan 4 tane üretilmiş; otomobilller için 3 farklı tipte 10 adet motor üretilmiştir. Projeye katılanların yaptığı açıklama olayı özetlemektedir:

"Devrim otomobilleriyle, "Türkler otomobil yapamaz!" zihniyeti çürütülmüş, geri düşünce mağlup edilmiştir. Şunu ileri sürebiliriz ki, Devrim'in daha sağlam, daha güzel hale getirilmesi artık bir yatırım işidir. Bu konuda karar vermek de devletindir. Teşvik görmek bizleri şevklendiriyor. Yapıcı tenkide daima hazırız. Şahsi hiçbir menfaatimiz yok. Hedefimiz memleketimizin inkişafıdır(gelişmesidir). Takdir Büyük Türk Milletinindir."

Türk milletinden hak ettiği ilgiyi gören Devrim otomobillleri ne yazık ki yatırım konusunda aynı ilgiyi görememiş ve seri üretime geçememiştir.