Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bakır, dünyanın en büyük metal kullanıcısı Çin'de talebin bir hafta sürecek tatilin ardından toparlanacağı spekülasyonuna bağlı olarak, son dört günde ilk kez değer kazandı.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.7 yükselerek ton başına 7,195 dolara kadar çıktıktan sonra, Tokyo saati ile 16:13'te ton başına 7,167 dolara geldi. Bakır bu ay yüzde 1 ve bu çeyrekte yüzde 6.2 yükseldi ve son bir yılda ilk kez çeyrek dönem kazancına yöneldi.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in 23 Eylül'da açıkladığı Çin imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) bu ay tahmin edilenden daha fazla güçlendi ve hükümetin ayın başlarında açıkladığı Ağustos ayı imalat sanayi PMI verisindeki artışa benzer bir hareket gösterdi. Ayın başlarında açıklanan veri, sanayi üretiminin Haziran ayında daha hızlı büyüdüğünü gösterdi.

Şanghay'da CIFCO Futures Co. analisti Fang Junfeng, "Fiyatlar, imalat sanyi verisi dahil abzı olumlu verilerin ardından, Çin'de talep görünümünün iyileşeceği beklentilerinden destek buldu," dedi ve "Fiyatlar, talebin dördüncü çeyrekte güçlenmesi ile birlikte çıkışını koruyacak" değerlendirmesinde bulundu.

HSBC ve Markit, final PMI verisini 30 Eylül'de açıklayacak. Ulusal İstatistik Bürosu, daha geniş örneklemeye sahip imalat sanayi PMI verisini 1 Ekim'de açıklayacak.

Aralık vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 yükselerek pound başına 3.2665 dolara çıktı. Aralık vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, fazla değişmeyerek ton başına 51,760 yuanda (8,454 dolar) kaldı. Çin'de piyasalar 1-7 Ekim döneminde tatil nedeniyle kapalı.

LME'de, aluminyum, çinko, nikel ve kurşun da değer kazanırken, kalay düştü.