Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştü.


Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İran'daki seçimlerin ardından Ruhani ile ilk kez görüşen Gül'ün, Ruhani yönetiminin son dönemde yaptığı açıklamaları olumlu bulduğu belirtildi. Ruhani yönetiminin açıklamalarının devamının gelmesinin tüm uluslararası alanda da çok daha yapıcı ve pozitif algıya neden olacağını, bu durumun hem İran'a hem de İran halkının yararına hizmet edeceğine değinildiği kaydedildi.


Görüşmede, bölgenin en büyük iki aktör ülkesi olarak sorunlara daha yapıcı çözüm sağlamak amacıyla iki ülke arasındaki işbirliğinin önemine değinilirken, Suriye'de yaşanan insanlık dramının sona erdirilmesi için yakın işbirliği yapılması gerektiği üzerinde durulduğu belirtildi.


İki lider arasında yaklaşık 40 dakika süren görüşmenin ilkesel düzlemde ve ilişkileri geliştirmeye yönelik olduğunun altı çizilirken, iki ülke dışişleri bakanlarının karşılıklı ziyaretlerle yakın çalışacağı bildirildi.


Suriye'nin kendi kendini yok eden bir ülke konumuna düştüğünün, binlerce insanın hayatını kaybettiği, milyonlarcasının mülteci durumuna düştüğünün vurgulandığı görüşmenin son derece "yapıcı ve sıcak" geçtiği belirtildi.


Diplomatik kaynaklar, İran tarafında daha yapıcı bir yaklaşım gördüklerini ve işbirliğini artırmak istediklerini ifade ederek, gelecek dönemde dışişleri bakanları düzeyinde yapılacak ziyaretlerle başta Suriye olmak üzere tüm bölgesel konuların çalışılacağını kaydetti.


Gül-Ruhani görüşmesine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da katıldı.

 

AA