Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin net sermaye girişindeki yavaşlamanın büyümeyi etkileyeceğini, ancak krizi tetiklemeyeceğini söyledi.

Ödemeler dengesinin büyümeyi yavaşlatabileceğini, ancak krize neden olmayacağını kaydeden Fitch, "Uzun süreli fonlama açığı sert ekonomik iniş riski oluşturur" dedi.

Fitch, kriz yaşanmamasını beklemelerine neden olarak Türkiye'nin güçlü temel göstergelerini işaret etti. Bununla birlikte Fitch, net sermaye girişine bağımlılığın Türk ekonomisi için ana risklerden biri oduğunu ve uzun süreli fonlama açığının sert ekonomik iniş riski oluşturacağını vurguladı.

Kısa vadede, büyük cari işlemler açığı, yüksek enflasyon ve zayıf uluslararası likidikenin Türkiye'nin manevra alanını kısıtlayacağını belirten Fitch, Türkiye'nin düşük ve daha kolay fonlanan bir cari işlemlerler açığına paralel olarak büyüme beklentilerini ayarlamasınının gerekeceğine inandıklarını da ifade etti.

Büyümeye yönetik risklere rağmen, Türkiye'nin güçlü kamu finansmanının bir ödemeler dengesi krizinden korunmasına yardım edeceğine inandıklarını ifade eden Fitch, Türkiye'nin kamu borç rasyosunun GSYH'nın yüzde 38'i gibi ılımlı bir seviyede olduğunu, bütçe açığının düşük olduğunu ve ortalama borç vadesinin başarılı şekilde uzatıldığını vurguladı.

Fitch, ek tamponlar olarak ise güçlü bankacılık sistemini, ılımlı konut kredilerini ve dinamik özel sektörü gösterdi.