Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:45'te güncellendi)

ABD'de hisse senetleri, işsizlik başvuruları verisinin beklenmedik bir şekilde düşmesinin ardından değer kazandı ve Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi bu yılın en uzun süreli düşüş döneminin ardından yükseldi. Öte yandan emtia grubu yukarı yönde hareket etti ve ABD Hazine tahvilleri değer kaybetti.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.3 yükselerek, New York saati ile 09:34'te, 1,698.48 puana çıktı ve beş günlük düşüşünü tersine çevirdi. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi yüzde 0.1 yükseldi ve bakır yüzde 0.9'luk bir çıkış gerçekleştirdi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, dört gün ard arda düştükten sonra, iki baz puan artarak yüzde 2.65'e çıktı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.9 düştü, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde fazla değişmedi ve İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri son dokuz günde ilk kez düştü. Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.8 yükselirken, yen önemli para birimlerinin tümü karşısında değer yitirdi.

ABD'de işsizlik başvuruları geçen hafta 5,000 düşerek 305,000'e indi. ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2.5 büyüdü ve bu veri daha önce açıklanan rakam ile aynıydı. Bu veri, ekonominin bütçe kesintileri ve yüksek vergilerin getirdiği olumsuzluklarla başa çıkabildiğini işaret ediyor. ABD Başkanı Barack Obama ve Kongre'deki Cumhuriyetçiler, hükümetin kapanması riskini getiren bütçe tartışmalarına devam ediyor.

Paris'te Societe Generale faiz ve Döviz strateji küresel müdürü Vincent Chaigneau'nun başkanlığındaki analistler, bugünkü raporlarında,, "Risk koşulları hafifçe yukarıya döndü," dedi ve "Washington'daki toksik siyaset bir kez daha yatırım ortamını bozma potansiyeline ulaştı. Baz senaryomuz, serinkanlı düşüncenin ortaya çıkacağı yolunda" değerlendirmesinde bulundu.

(17:45'te güncellendi)