Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Küresel piyasalarda günün özeti

Küresel piyasalarda günün özeti

BloombergHT.com tarafından gün boyu iç ve dış piyasalardan derlenen haber ve verilerin detaylarını sitemizde bulabilirsiniz

Giriş: 26 Eylül 2013, Perşembe 22:19
Güncelleme: 26 Eylül 2013, Perşembe 22:19

-ABD ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 2.5 büyüdü

ABD'de ekonomi yılın 2. çeyreğinde yüzde 2.5 genişleme göstererek federal bütçe kesintileri ve yüksek vergilere rağmen toparlanmanın devam ettiğini gösterdi.

Gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYH) yıllık yüzde 2.5 oranında genişlerken, daha önceki tahminle değişiklik göstermedi ve birinci çeyrekte yaşanan yüzde 1.1'lik genişlemenin de üzerine çıktı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı büyümenin yüzde 2.6'ya revize edileceği yönünde gerçekleşmişti.

-ABD'de işsizlik başvuruları düştü

ABD'de işsizlik başvuruları geçtiğimiz hafta beklenmedik şekilde gerileyerek, iş gücü piyasasında ilerlemeye işaret etti.

Başvurular 21 Eylül'de sona eren haftada 5,000 düşüşle 305,000 oldu. Bir yetkili, verileri etkileyen özel bir faktör olmadığını ve California'nın da bilgisayar sistemlerinden kaynaklanan hatalar ile yaşadığı sorunlar sonrasında arayı kapattığını söyledi. Bloomberg anketine katılan 49 ekonomistin tahmin medyanı başvuruların 325,000'e artacağı yönündeydi.

-ABD askıda konut satışları düştü

ABD'de askıda konut satışları Ağustos ayında gerileyerek yükselen mortgage oranlarının konut sektöründeki ivmeyi olumsuz etkilemiş olabileceği sinyalini verdi.

Temmuz ayında yüzde 1.4 düşüş gösteren askıda konut satışları endeksi yüzde 1.6 düştü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 1 düşüş olacağı yönünde gerçekleşti.

-Fed/Stein: QE istihdam verilerine göre azaltılmalı

Rekor seviyedeki teşvikleri destekleyen Fed Yöneticisi Jeremy Stein, Fed'in 85 milyar dolarlık aylık tahvil alımlarını, işsizlik oranı gibi ekonomik verilere dayanarak azaltma kararı alması gerektiğini söyledi.

Stein bugün Frankfurt'ta yaptığı konuşmada, "Şahsi tercihim, azaltma kararında işsizlik oranı ve istihdamdaki artış gibi iş gücü piyasası göstergelerinin belirleyici olması. Örneğin, işsizlik oranındaki her 10 baz puanlık (0.1 yüzde puan) düşüşe karşılık azaltma yapılabilir" dedi.

-Fed/Kocherlakota: Fed büyüme için ne gerekirse yapmalı

Politika kararlarında gelecek yıl oy hakkına sahip olacak olan, Minneapolis Fed Başkanı Narayana Kocherlakota, Fed'in şu anda yavaş bir gelişim gösteren iş gücü piyasasını güçlendirmek için ne gerekiyorsa yapması gerektiğini söyledi.

Kocherlakota Michigan'da yaptığı konuşmanın metninde, "Fed daha yüksek iş gücüne ulaşmak için kongre tarafından verilen her türlü yetkisini, alışılmadık bir politika olsa bile, kullanmalı" ifadelerini kullandı.

-Lew: Borç tavanına 17 Ekim'de ulaşılacak

ABD'de Cumhuriyetçiler ve Demokrat partililer arasındaki borç tavanı tartışmaları piyasaları baskılamaya devam ediyor.

ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew, Kongre'ye federal hükümetin borçlanma sınırına en geç 17 Ekim'de ulaşacağı uyarısında bulunarak, bu tarihten sonra hükümetin gereken ödemeleri yapmak için yalnızca 30 milyar doları kalacağını açıkladı.

-ABD hisseleri "veriler" ile yükseliyor

ABD hisseleri, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin bu yılki en uzun kayıp periyodunun ardından, işsizlik başvurularındaki beklenmedik düşüşün yarattığı olumlu havanın, bütçe görüşmelerindeki anlaşmazlığın toparlanmaya darbe vurabileceği düşüncesinin önüne geçmesiyle yükseldi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.4 yükselerek New York saati ile 13:14'te 1,699.42 puan olurken, Dow Jones endeksi 63.93 puan yani yüzde 0.4 kazançla 15,337.19 puanda. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 6.1 aşağısında seyretti.

-Avrupa hisseleri günü yatay tamamladı

Avrupa hisseleri, ABD'de işsizlik başvurularının beklenmedik şekilde azalması ve yatırımcıların Washington'daki bütçe görüşmeleriyle ilgili hükümetin kapatılması endişeleri taşımasıyla büyük bir değişiklik yaşamadı.

Stoxx Europe 600 Endeksi değişiklik yaşamayarak günü 313.02 puandan kapattı. Endeks ABD'de bütçe konusunda anlaşma sağlanamayacağı endişeleriyle bu hafta şu ana dek yüzde 0.4 kayıp yaşarken, Eylül ayında Fed'in teşvikleri değiştirmeyerek devam ettirmesi ile yüzde 5.3 tırmandı ve Haziran ayı sonundan bu yana da yüzde 9.8 kazançla son dört yılın en büyük çeyrek dönemlik yükselişine doğru ilerliyor.

-Altın "veri" sonrası düştü

Altın, ABD'de işsizlik başvurularının geçen hafta beklenmedik bir şekilde düşmesinin, Fed'in varlık alımlarını yakın bir zamanda azaltabileceği spekülasyonunu desteklemesinin ardından, son beş seansta dördüncü kez düştü.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 düşerek, New York saati ile 09:45'te, ons başına 1,331.70 dolara indi. Metal, dün itibariyle, bu yıl yüzde 20 düştü.

-WTI petrol 12 haftanın dibinden toparlanıyor

Kasım vadeli WTI petrolün varil fiyatı 42 sent artarak Nymex borsasında Londra saatiyle 13:51'de 103.08 dolardan işlem görürken, erken saatlerde 46 sent kadar düşüş yaşadı. Kontrat dün 3 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeye indi. Petrol vadelilerinin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 42 altında gerçekleşti. Fiyatlar bu çeyrekte yüzde 5.2 yukarıda seyrederken, 2013 yılı genelinde yüzde 12 yükseldi.

Kasım vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 67 sent artışla ICE Futures Europe borsasında 108.99 dolardan işlem gördü. Avrupa gösterge ham petrol ile WTI arasındaki fark dün kaydedilen ve 5 Eylül'den bu yana en büyük fark olan 5.66 dolardan bugün 5.90 dolara genişledi.

-Yen vergi indirimi spekülasyonu ile geriledi

Japon hükümetinin kurumsal vergilerin düşürülmesine yönelik bir çalışma yapacağı ve kamu emeklilik fonlarının riskli varlık hisselerini artırmasını tavsiye edeceği spekülasyonu üzerine yen gerileyerek, dolar karşısında 4 gündür devam eden kazanç dönemini sonlandırdı.

Yen, New York saati ile 13:23'te, dolar karşısında yüzde 0.5 değer kaybederek 98.94'e, euro karşısında da yüzde 0.2 zayıflayarak 133.38'e geriledi. Dolar, euro karşısında yüzde 0.3 güçlendi ve 1.3481 dolar oldu.