Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, ABD hükümetinin kısmi olarak kapanmasıyla Fed'in tahvil alım programına devam edeceği söylentilerinin artması sonrasında zayıflayarak, İsviçre frangı karşısında 19 ayın en düşüğüne geriledi.

Dolar, politik çalkantıların büyümeyi tehdit etmesiyle diğer 16 büyük para biriminin 13'ü karşısında geriledi. ABD'de yasa yapıcıların mevcut durumu sonlandırmak için borç limitini artırma konusunda 17 Ekim'e kadar anlaşmaları gerekiyor. Yen, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin satış vergisi artırımı ve teşvik önlemleri ile yükseldi. İsveç kronu ülkede imalatın beklenenden hızlı genişlediğini gösteren veriler sonrasında güçlendi.

Londra'da bulunan Societe Generale SA Döviz stratejisti Alvin Tan, "Hükümetin kapanması dolar için olumsuz. Bu mali belirsizlikler Fed açısından teşvikleri azaltma konusunda durumu daha da zorlaştırıyor. Yani anlaşmazlıklar ne kadar uzun sürerse, işler o kadar kötüleşir, ve Fed'in azaltmaya başlama ihtimalleri de o kadar düşer" yorumunu yaptı.

Dolar frank karşısında 89.93 santim ile 29 Şubat 2012'den bu yana en düşüğü görmesinin ardından, gerileyişini üçüncü güne taşıyarak yüzde 0.1 zayıfladı ve New York saati ile 06:55'te 90.39 santim oldu. Dolar euro karşısında yüzde 0.1 gerileyerek 1.3546 dolar olurken erken saatlerde 6 Şubat'tan bu yana en zayıf seviye 1.3588 dolara dokundu. Yen dolar karşısında yüzde 0.5 yükselerek 97.76 yen, euro karşısında da yüzde 0.4 ilerleyerek 132.43 yenden işlem gördü.

ABD'de bugün başlayan yeni mali yılın planları ile ilgili Temsilciler Meclisi ile Senato'nun anlaşmazlıkları sonucunda, son 17 yılda ilk defa hükümet kapandı. Cumhuriyetçiler Başkan Barack Obama'nın sağlık hizmeti kanunlarını bir yıl ertelemek isterken, Demokratlar buna karşı çıkıyor.