Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:50'de güncellendi)

Tüm dünyada hisse senetleri, ABD hükümetinin kapanmasının ikinci gününe girmesi ve ABD'de özel sektör istihdamının tahminlerin altında artmasının ardından değer kaybederken, sanayi metalleri düştü. Yen ve ABD Hazine tahvilleri değer kazandı.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.3 düşüşle, New York saati ile 09:30'da, 383.4 puana indi ve Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.5 geriledi. Çinko, petrol ve benzin fiyatları düşerken, altın ve gümüş değer kazandı. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan düşerek yüzde 2.62'ye indi. Japonya para birimi yen, 16 önemli paranın 15 karşısında değer kazandı. Euro, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin, Banka'nın kurlardaki ghelişmelere dikkat ettiğini kaydetmesinin ardından dolar karşısında yüzde 0.5 yükseldi. İtalya tahvilleri, Silvio Berlusconi'nin Başbakan Enrico Letta'nın hükümetini destekleyeceğini açıklamasının ardından değer kazandı.

ABD'de 1996'dan bu yana ilk kez görülen kapanmanın ilk gününde, Beya Saray ile Kongre arasında programlanmış bir görüşme yok ve ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew, ABD'nin borçlanma sınırının aşılmasını önlemek için nihai sıradışı tedbirleri uygulamaya başladığını ve bu tedbirlerin 17 Ekim'den sonra ortadan kalkacağını söyledi. Avrupa Merkez Bankası, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine paralel olarak, politika faizini değiştirmedi ve yüzde 0.5 ile rekor düşük seviyede tuttu.

New York merkezli BlackRock Inc.'nin şef yatırım stratejisti Russ Koesterich, "Kısa vadeli riskten kaçınma hareket geçici bir geri çekilmeyi getirebilir," dedi ve "Borç tavanına ilişkin çekişmeler daha önemli bir sorun ve daha önemli bir potansiyel risk oluşturuyor. Yatırımcılar kısa vadede daha fazla volatilite beklemeli" değerlendirmesinde bulundu.

(16:50'de güncellendi)