Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadelileri Standard & Poor's 500 Endeksi'nin dün gerçekleştirdiği rallinin ardından bugün hükümetin kapanışının 2. gününde yönünü aşağı çevirdi.

Alcoa Inc., Deutsche Bank AG tarafından notunun düşürülmesiyle piyasa öncesi işlemlerde yüzde 2.9 geriledi. Exxon Mobil Corp., McDonald's Corp. ve Procter & Gamble Co. ABD'nin en büyük şirketleri arasındaki düşüşe öncülük etti. Global Payments Inc. ise kazanç beklentilerini artırmasının ardından yüzde 6.8 ralli yaptı.

S&P 500 Endeksi Aralık ayı vadelileri yüzde 0.6 kayıp yaşayarak New york saatiyle 07:28'de 1,679.3 puan oldu. ABD gösterge endeksi dün yüzde 0.8 yükseliş kaydederek neredeyse 2 haftanın en büyük rallisini gerçekleştirmişti. S&P 500 bu yıl genelinde ise yüzde 19 yukarıdan seyrediyor. Dow Jones vadeli kontratları 65 puan düşerek 15,055 puan oldu.

BGL BNP Paribas SA hisse stratejisti Guillaume Duchesne, "Eğer hükümetin kapanması yalnızca bir veya iki günlüğüne olursa sorun değil ama bütçe konusunda tartışmalar uzarsa bu bir sorun haline gelebilir. Yaz aylarındaki ralli çok etkileyici olduğu için biraz konsolidasyon beklenebilir" yorumunu yaptı.

ABD hükümeti dün itibariyle Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında bütçe konusunda uzlaşmanın sağlanamaması üzerine 17 yıldır ilk defa kapandı.