Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcıların Washington'daki gerilimin temerrüt riskini doğurduğu sinyalleri üzerine Hazine tahvillerinde satışa geçmesi ve hisse senedi endekslerinin sert düşüş kaydetmesiyle Amerikan bankaları, ATM'lere fazladan para koymaya başladı.

ABD'de federal hükümetin kapanmasının 4. gününde politika yapıcılar ve iş dünyası liderleri, Cumhuriyetçiler ve Demorkatlar'ın 17 Ekim'den önce borç limitini artıramayacağına ilişkin endişelerini dile getirdi.

IMF Başkanı Christine Lagarde'dan da çağrılar gelirken, ABD'nin en büyük 10 bankası, Ağustos 2011'de hükümetin borç tavanına yaklaştığı zamanda kullandıkları uygulamaları devreye sokmaya başladı.

Kıdemli yöneticilerden biri bankasının, müşterilerin, krizden ötürü panikleyerek para çekmeye yönelmesine karşı ATM'lere yüzde 20-30 daha fazla para koymaya başladığını söyledi.

Bankalar, ekstra nakit kaynağı ayırmanın, olası bir talep artışına karşı koruma mahiyetinde olduğunu söyledi. Federal Mevduat Sigortası Kurumu 250 bin dolara kadar olan mevduatları sigortalıyor.

Bankalar ayrıca diğer adımları görüşmek üzere günlük acil durum toplantıları düzenliyor. Söz konusu adımlar arasında, sosyal güvenlik ödemesiyle yaşayan müşterilerin olası fazladan para çekmesi ihtimali yer alıyor.