Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borç tavanı ve kapanmay tartışmalarının dünyanın en büyük ekonomisinin temerrüde düşmesine neden olacağına yönelik endişelerin artmasıyla Asya Borsaları düştü; MSCI Asya Pasifik Endeksi 1 aydır ilk kez bu hafta düştü.

Blumont Group Ltd., adı verilmeyen yabancı bir kömür üreticisini satın almaya anlaşmamsının ardından yüzde 56 değer kaybetti. Digital Garage Inc., Twitter Inc.'in Tokyo'daki şirketten hissedar olarak bahsetmemesinin ardından yüzde 10 düştü. Japon batarya üreticisi GS Yuasa Corp., Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co.'nun not indirimi üzerine yüzde 2.9 geriledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 kayıpla 139.25 puana indi ve endeksteki 10 sektör grubunun 7'si düşüş kaydetti. ABD Başkanı Barack Obama, Kongre'deki Cumhuriyetçiler ile arasındaki mali restleşmenin Amerikan hükümetinin kapanmasına neden olmasından ötürü Asya'da önümüzdeki hafta yapacağı 2 ekonomi zirvesine katılma planını iptal etti.

ABD'nin borç limitine ilişkin endişelerin yatırımcıların sinirini bozmaya başladığını söyleyen Bank of New Zealand Ltd.'ın kıdemli stratejistlerinden Mike Jones, işlemlerin daha endişeli olacağını öngördü.

Asya-Pasifik Endeksi bu hafta ABD'deki yasakoyucuların hükümetin kapanmasını önleyememesinden ötürü yüzde 1.1 düştü.