Advertisement
İSTANBUL FİNANS MERKEZİ OLUYOR ABONE OL

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği, Bildirim Yükümlülüğü Tebliği ve Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği taslaklarını yayımladı.

SPK'dan yapılan açıklamaya göre, Kanunun 101. maddesi kapsamında hazırlanan Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği Taslağı ile Kanunun 106. maddesinde tanımlanan bilgi suistimali ve 107. maddesinde tanımlanan piyasa dolandırıcılığı suçlarının işlendiğine dair makul şüphe bulunan hallerde gerekli tedbirlerin alınarak sermaye piyasasının etkin ve sağlıklı işleyişine katkıda bulunulması hedefleniyor.

Kanunun 102. maddesi uyarınca hazırlanan Bildirim Yükümlülüğü Tebliği Taslağı da 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve bu kapsamda yapılan düzenlemeler ile uluslararası uygulamalar dikkate alınarak hazırlandı. Tebliğ Taslağı ile yatırım kuruluşlarına bildirim yükümlülüğü getirilmiş olup, bildirimlerin Borsa İstanbul AŞ'ye yapılması uygulaması benimsendi.

Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği Taslağı da piyasa bozucu eylem ve işlemler Kanunun 104. maddesi ve ilgili AB düzenlemeleri dikkate alınarak hazırlandı. Piyasa bozucu eylemler; (a) içsel bilgiye ilişkin piyasa bozucu eylemler, (b) emir ve işlemlere ilişkin piyasa bozucu eylemler, (c) iletişim veya haberleşme yoluyla işlenen piyasa bozucu eylemler ve (ç) diğer piyasa bozucu eylemler olarak sınıflandırıldı.

AA