Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ülker'in yüzde 20'sinin yabancılara blok satışı tamamlandı. Yıldız Holding Mali İşler Başkanı Cem Karakaş, "Akıllı Para" programında BloombergHT Araştırma Masası'na değerlendirmelerde bulundu.

Ağırlıklı olarak Kuzey amerika fonlarının ilgi gösterdiği Ülker'de Körfez ve Türk fonlarına satış gerçekleşmedi. Hisse satışında yüzde 4 üzeri pay alan yatırımcı profiline ek olarak 3A notu ile değerlendirilen 8 fon bulunuyor. Yüzde 22'si hedge fund, yüzde 77-78 uzun vadeli yatırımcı, bir kısmı emeklilik fonu, diğerleri tüketici sektörüne yatırım yapan büyük fonlardan oluşuyor kompozisyonları.

-"Amaç MSCI endeksine girecek bir hisse yaratmaktı"

Yapmış olduğum söyleşide Karakaş, hisse satışıyla amaçlarının piyasadaki likiditeyi artırmak ve uygun, ileriye dönük, büyük kurumsal yatırımcıları içine alacak hissedar bazı oluşturmak olduğunu ifade ederken, "Bu yüzden likiditenin miktarı önemliydi, kendimize koyduğumuz kriter günlük işlem hacmini 2 milyon dolardan 10 milyon dolarlara çıkarmak, MSCI Endeksi'ne girebilecek bir hisse yaratmaktı" dedi.

-"BIST'te yaz aylarındaki satışa yakın talep gerçekleşti"

Talebin yüksek gelmesi sebebiyle yüzde 20'ye çıkarmaya karar verdiklerini belirten Karakaş, "Talep 3 kat yüksek geldi, 1 milyar 300 milyon dolar ve 44 yatırımcı, bizi tatmin etti. BIST'te Haziran-Ağustos dönemindeki satışlar 1.6 milyar dolar, bu rakama da yakın talep geldi" ifadelerini kullandı.

-"Hedefler 1 yıl önce yakalandı, yukarı yönlü revize gelebilir"

Ülkerde birinci ve dördüncü çeyreklerin çok süratli, üçüncü çeyreğin ise çok yavaş olmasının genel hatlarıyla gerçekleştiğini söyleyen Karakaş, "Yılın ilk yarısında 11.8 favök marjı, Ülker'de 2011 yılında yeniden yapılanmanın başladığı zaman verdiğimiz hedefti. Yüzde 12 favök hedefi 2012 yılı içindi, 1 yıl önce yakalanmış oldu" dedi. Ayrıca Karakaş, "Üçüncü çeyreğin yavaş olması beklenir, birinci yarı yıldaki verdiğimiz hedef bunu baz alıyordu. Ülker için üçüncü çeyrek son yılların en iyi üçüncü çeyreği olarak gerçekleşti. Satışlar bakımından verilen hedefin yukarı yönlü riski var, hedefler yukarı edilebilir. 2.6 milyar liranın üzerinde ciroyla ve 11.5 favök marjının üzerinde yılı kapatırız" vurgusunu yaptı.

-"Ekonomi hareketlerinden etkilenme sınırlı"

Son zamanlarda özellikle dünyanın büyüme sorununu da sorduğumuz Cem Karakaş, "Ülker'in iş yapısı ekonomi hareketlerinden etkilenmeyen bir iş, ekonomi fevkalade iyi gittiğinde de yavaş gittiğinde de büyüyen bir yapı. 1960'tan bu yana her yıl büyüyor, defansif bir hisse. Dün hisse satışında talep bu yüzden 1.3 milyar dolar ile yüksek gerçekleşti" cevabını verdi.

-Ülker'e kakao ve TL etkisi

Kakao fiyatlarındaki artışa da değinen Karakaş, "Sene başından bu yana kakao fiyatları yüzde 16, kakao yağ fiyatları ise yüzde 80'in üzerinde arttı. Ülker kakaonun çekirdeğini Gana ve Fildişi Sahilleri'nden getirip burada işlediği için, maliyet avantajına sahip, anlık dalgalanmalardan etkilenmiyor. Böylece kâr marjını etkilemeden absorbe etmeyi başarabildik" diyerek, maliyetlerinin yüzde 22'sinin dolar bazlı olduğunu ve gelirlerinin ise yüzde 16 dolar yüzde 4 euro olması ile doğal bir hedging mekanizmasına sahip olduklarını, böylece artan kurların kısa dönemde olumlu yansımaları olduğunu ifade etti.

-Hedef 2016

Yurtdışı yatırımlarının dahil olmadığını belirterek 1 milyar liralık ilave ciro da ordan geleceği tahmini yapan Karakaş, pazarın büyüme hedefiyle eş olan yüzde 18'lik büyüme hedefinin tutturulacağı düşüncesinde olduğunu söyledi. Pazar paylarında ufak dalgalanmaların her zaman olabileceğini de sözlerine ekleyen Karakaş, bu yıl stabil bir pazar payı takip ettiklerini ve önümüzdeki dönemlerde bu seviyeleri korumayı planladıklarını anlattı.

Yurtdışı benzer şirketlerin daha kârlı olması konusuyla ilgili ise Karakaş, Ülker'in 2011'i yüzde 4.3 favök marjıyla kapattığını, bu sene yüzde 11.5-12 civarında olacağını 2016'da ise yurtdışı şirketlerin seviyesi yakalanarak yüzde 15'e ulaşmayı hedeflediklerini dile getirdi.

-"Godiva işlenmemiş bir elmas"

Godiva'da işlerin ilk 2 yılda zor gittiğine değinen Karakaş, son 3 yılda buna değdiğini ifade etti. Bu hafta içerisinde beşinci yılını kutlayan Godiva ile ilgili "Godiva işlenmemiş bir elmas gibiydi adeta. Bunun üzerinde çalıştık, başarmış olmaktan gururluyuz.  Cirosunu artırdı, her yıl yüzde 12-14 ciro artışı yakaladı. Mevcut ülkelerden ziyade Yıldız Holding aldıktan sonra yeni girdiği yerlerden Çin, Kore, Avustralya, Endonezya, Suudi Arabistan, Türkiye gibi ülkelerden bunu sağladı. Japonya'da çok büyüdü, 270 milyon dolar satış hacmi yakaladı. Bugün itibarıyla çok kıymetli, kendi büyümesini kendisi finanse eden bir şirket haline geldi. Önümüzdeki dönemde, bir baz oluşturulduğu için, daha da süratli büyüyeceğini öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

-"Yıldız Holding'i 5-7 yıl vadede halka açmayı planlıyoruz"

Ülker ve Bizim Toptan gibi iki büyük iştiraklarının halka açık olduğunu bunların son işlemle halka açıklık oranlarının yüzde 40'ı bulduğunu ifade eden Karakaş, ileriye yönelik olarak bütün büyük işleri halka açmak istediklerini, bunun sonucunda da Yıldız Holding'in 5 ila 7 yılda gündeme gelebileceğini söyledi.

Yıldız Holding'in gıda sektörünün bütün kategorileriyle ilgilendiğini sözlerine ekleyen Karakaş, "Yıldız Holding Orta Doğu, Afrika, Doğu Avrupa ve Orta Avrupa'nın en büyük gıda grubu. Dolayısıyla çok geniş bir manzaraya bakıyoruz. Fakat ana büyüme alanımız atıştırmalık sektörüdür. Bunlar da Orta Doğu ve Afrika pazarlarında yoğunlaşıyor. Bu bölgeler söz konusu olunca, 1.4 milyar insan ve 4 trilyon dolar gayrısafi hasıladan bahsediyoruz. Bu rakam çok büyük bir rakam. Bu bölgelerde Ülker 35-40 yıldır faaliyet gösteriyor, marka biliniyor, kendi dağıtım kanallarımız var. Dolayısıyla uluslararası büyümede vaktimizin yüzde 80'ini bu bölgelere ayırıyoruz diyebiliriz" dedi.

-"Ülker'den gelen kaynağı gıda dışında kullanabiliriz"

Bundan sonra halka açıklığı daha fazla artırmaya niyetleri olmadığını dile getiren Karakaş, "Bu oranla MSCI ve BIST 30'a girebileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Halka arzlarla şirketin kazandığı ivmenin gıda dışında başka sektörlere kayıdırılmasıyla ilgili bir soruya ise, "Ülker'den gelecek olan 431 milyon dolarlık kaynağı, başta Gözde Girişim'in faaliyet gösterdiği gıda dışı alanlar olmak üzere, mevcut yatırımlarımızın finansmanlarında kullanacağız" dedi.

Ayşe İyigündoğdu
BloombergHT Araştırma
aiyigundogdu@bloomberg.net

--